reklama

Hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. V zimním období se však zkracují dny a lidé tak nemusí mít dostatek slunečních paprsků. V takovém případě připadají v úvahu doplňky stravy simulující přirozený zdroj vitaminu D.

Doplňky stravy obsahující vitamin D2 a D3 bývají někdy vnímány jako zázrak. Jsou dostupné bez předpisu a jsou spojeny s posilováním imunity, potlačením únavy, svalové slabosti, bolesti kostí či deprese. Tvrdí se, že jsou také schopny odvrátit rakovinu a následky stárnutí.

V průzkumu prováděném společností Mintel se ukázalo, že až jedna třetina dospělých Britů požívá vitamín D v potravinových doplňcích. Experti však nyní diskutují o tom, jestli je u zdravého člověka nutné vitamin D doplňovat. Přitom paradoxně jiná studie odhaduje, že až 20% britské populace má hluboký deficit vitaminu D. Kde je tedy pravda?

Vitamin D se za normálních okolností tvoří v kůži působením slunečního záření. Chemickou reakcí pak vzniká vitamin D3. Dalším zdrojem vitaminu D jsou některé druhy potravin jako ryby, mléko, vaječný žloutek nebo houby. Z potravin ho však získáváme jen malé množství.

Zdravotníci tak doporučují, abychom především v zimním a podzimním období doplňovali vitamin D prostřednictvím potravinových doplňků. U lidí, kteří jsou ohroženi nižším přirozeným příjmem vitaminu D, což jsou například i lidé s tmavou pletí, se doporučuje doplňky konzumovat po celý rok.

Tato doporučení jsou vydávána především kvůli tomu, aby se zabránilo potížím, které nedostatek vitaminu D způsobuje. Nízká hladina vitaminu může způsobit řídnutí kostí či být příčinou křivice u dětí. Způsobuje také svalovou slabost a únavu.

Experti se však stále nemohou shodnout na tom, co skutečně vitamin D dokáže. Někteří tvrdí, že jsou schopnosti tohoto vitamínu přeceňovány a tudíž není nutné, aby jej lidé doplňovali potravinovými doplňky. Podle nich stačí jeho příjem ze slunečního záření a potravin i v zimním období. Jiní jsou však o jeho blahodárných účincích přesvědčeni, a proto nabádají, aby ho lidé v zimě doplňovali.

Jeden z expertů tvrdí, že denně stačí přijmout asi 25 nanomolů vitaminu D. Ale s doplňkovými přípravky přijímáme dávku vyšší než 62,5 mikrogramů, což v některých případech může vést k předávkování se vitamine D - nevolnostem a zvracení. Dlouhodobé přijímaní nadměrné dávky vitaminu by pak dle jedné studie mohlo vést ke zvýšení rizika kardiovaskulárních chorob.

Vědci a lékaři doufají, že spory ohledně vitaminu D a jeho účinků jim pomohou vyřešit další výzkumy. Jedna velká studie zabývající se tímto tématem by měla být vydána příští rok.