reklama

Předně je důležité upozornit na to, že každé vlasy jsou jiné, jinak husté, jinak zdravé a nelze rady na péči o ně globalizovat. Lékaři navíc podle serveru Medical News upozorňují, že rozhodnutí o tom, jak často si budete mýt vlasy, závisí také na struktuře pokožky hlavy, na tom, jak vlasy jsou mastné, a na osobních preferencích.

Pokud ale budete vlasy umývat příliš často, dojde k jejich poškození vlasů a zejména k podráždění kůže. Ta bude poté suchá a začne vás nepříjemně svědit. Jisté je, že pokud si vlasy budete naopak mýt méně často, budou mastné. To je ale podle lékařů lepší varianta, než trpět kožními problémy.

Odborníci proto radí, neumývat si vlasy každý den. S tím ostatně souhlasí i vizážisté. "Nikdy byste si neměli vlasy mýt každý den," řekl kadeřník celebrit Ted Gibson serveru The Huffington Post. "Všechno, co děláte, je, že je zbavujete mastnoty. Ale den umyté vlasy vypadají lépe než ty čerstvě umyté," dodal.

Právě mastné vlasy jsou nejčastějším důvodem, proč lidé sahají po šamponu. Ani ten ale podle lékařů není nezbytně nutný. "Pro většinu lidí není šamponování vlasů zdraví prospěšné. Oplachování vlasů vodou několikrát týdně odstraní nejvíce viditelných nečistot," tvrdí lékaři.

Jak často by se ale měly vlasy umývat? Odborníci tvrdí, že lidé s velmi suchými vlasy by je v žádném případě neměli umývat denně, ale ani každý druhý den. Mytí vlasů totiž odstraňuje přírodní oleje z pokožky hlavy, a ten je přitom udržuje dobře zvlhčené.

Mytí vlasů jednou za týden či dokonce každý druhý týden je proto podle lékařů ideální. Pokud ale máte naopak velmi mastné vlasy, takové byste si měli umývat každý den nebo každý druhý den.