reklama

• Okno nastává, když mozek není dočasně schopný zaznamenávat vzpomínky. Může ho způsobit pití, protože alkohol narušuje činnost podvěsku mozkového a tlumí až brzdí jeho schopnost vytvářet dlouhodobé vzpomínky. "Je to jako část vymazaného záznamu na pásce," říká Aaron White z amerického Národního ústavu pro zneužívání alkoholu a alkoholismus.

• Ostatní si nemusí být vědomi toho, že je někdo jiný uprostřed takového okna. Při studiích tohoto fenoménu si byly osoby, které tento druh výpadku postihl, schopné vybavit si věci, které se staly před několika minutami, a dokonce i provádět jednoduché výpočty. Ovšem o půl hodiny později už nevěděly, že se cokoli z toho odehrálo.

• Pro pijáky je překvapivě snadné dostat se do bodu, kdy se jim přestanou ukládat vzpomínky. Ve studii více než 1000 vysokoškoláků jich více než dvě třetiny - 66,4 procenta - uvedly, že zažily nejméně jedno podobné okno. Další analýza s více než 4600 účastníky zjistila, že 52 procent mužů a 39 procent žen zažilo v životě nejméně jedno okno, zatímco 21 procent mužů a 11 procent žen zaznamenalo tři nebo více za rok.

• Ne každý má okno po stejném počtu drinků. Jedna studie zjistila, že frekvence, s jakou se lidé obecně během posledního měsíce opili, je rizikovým faktorem pro to, zda někdo z nich zažije okno.

• Tento jev některé lidi postihuje více než jiné. Ženy je hlásí častěji než muži a zdá se, že je v nich i dědičná složka. V jedné analýze pijáci, kteří uvedli, že jejich matky měly problémy s alkoholem, častěji hlásili opilecká okna než ti, jejichž matky alkoholu neholdovaly. Také v tomto případě existují rozdíly mezi pohlavími. Muži, kteří uvedli, že jejich matka měla problém s pitím, měli dvakrát vyšší pravděpodobnost opileckého výpadku paměti, než ženy, které uvedly totéž.

• Protože během let dospívání a v prvních letech po dvacátém roce věku se mozek stále ještě vyvíjí, může silné pití v adolescenci vést ke změnám na mozku.

• Opilecké okno je prediktivním faktorem potíží s policií a poškozování majetku. Je to rizikový faktor pro další negativní následky pití od zmeškaných schůzek až po zranění. Zvyšuje především u žen riziko "nechtěného a nebezpečného sexuálního chování, kterého dotyčná osoba později bude litovat".

• Ženám, které byly v minulosti sexuálně napadeny, také hrozí vyšší riziko, že se během opileckého okna opět stanou obětí. Ovšem to může vést k Hlavě XX - někdo, kdo má okno, je zranitelnější vůči sexuálnímu útoku, ale zároveň někdo, kdo má okno, není obvykle vnímán jako spolehlivý zdroj informací o tom, co se stalo.