Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejčernější scénáře se naplňují. Dojde světu voda?

Voda
Voda
Foto: Pixmac

Vědci se za pomocí navrženého algoritmu pokusili zmapovat, které světové oblasti jsou nejvíce ohroženy nedostatkem vody, a kde vlivem toho může docházet k válečným konfliktů.

V sociálních vědách existuje teorie známá jako prokletí přírodních zdrojů. Tato teorie vychází z jistého paradoxu, tím je, že země velmi bohaté na vysoce ceněné přírodní zdroje, bývají často také zeměmi s vysokou mírou korupce, větším množstvím konfliktů a často také s nedemokratickým způsobem vládnutí.

Důležité zdroje jako minerály, ropa nebo třeba diamanty jdou ruku v ruce s vysokým rizikem konfliktů a slabou vládou.

Co ale, pokud se bude jednat o zdroj ze všech zdrojů nejdůležitější. O vodu. Již existují reálné obavy, že se v budoucnu povedou války o vodu. Vodu si budou pravděpodobně chtít nárokovat různé zájmové skupiny lidí. Analytici se domnívají, že voda bude důvodem sporů mezi oportunistickými politiky a silnými korporacemi.

Nová studie se pokusila zmapovat, jak se budou války o vodu objevovat v jednotlivých zemích světa, a které země jsou pravděpodobně ohroženy konfliktem o vodní zdroje v nadcházejících dekádách.

Studie byla vedena doktorem Fabiem Farinosi z centra pro výzkum globálních environmentálních změn při Evropské komisi. „Soupeření o limitované vodní zdroje je jednou z největších obav v následujících desetiletích,“ říkají tvůrci studie. Zásoby vody se ztenčují vlivem klimatických změn a populačního růstu.

Vědci vzali do úvahy různé denní teploty, předpověď srážek, různé předpovědi emisí a další faktory, vytvořili pak algoritmus k předpovědi pravděpodobnosti konfliktu.

Celosvětově vědci předpokládají, že zvyšování se průměrné teploty a populační růst budou zvyšovat pravděpodobnost vzniku konfliktu asi o 75 až 95% a to v následující 50 až 100 letech.

Ve studii také identifikovali tzv. hot spots, tedy místa, kde jsou vodní zdroje jako jezera a povodí řek sdílena několika státy či dokonce politickými skupinami. Mezi nimi jsou řeky jako Nil, Ganga, Brahmaputra, Indus, Eufrat a Tigris nebo Colorado.

Farinosi však nechce s katastrofickými scénáři předbíhat, říká: „Vše závisí na tom, jak dobře budou jednotlivé země připraveny a vybaveny ke vzájemné spolupráci. Doufáme, že tato studie pomůže zvyšovat povědomí o rizicích a bude nápomocná v hledání řešení.“

Nedostatek vody je velkým tématem budoucnosti. Ohroženi jsme jím všichni. Nejedná se jen o plané hrozby, ale reálná rizika. Obrovské problémy s vodou má již nyní Kapské město v Jihoafrické republice.

Mezitím města po celé planetě se stávají více žížnivá, v souvislosti s tím, jak poptávka po vodě stoupá a nabídka se pomalu zmenšuje. Od Bangladéše po Kalifornii nepřináší vědci optimistické zprávy.

Podzemní voda bývá odčerpávána velmi agresivním způsobem. Některé oblasti Pekingu, což je páté nejvíce nedostatkem vody ohrožené město, odčerpávají více než 10 cm podzemní vody ročně.

Bezprostředně jsou nedostatkem vody ohroženy Austrálie, Kalifornie, Čína, Indie, Pákistán a celá oblast Afriky.

Témata:  voda válka vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy