reklama

Zápal plic je onemocněním, které děsí především seniory a malé děti s oslabenou imunitou. Může se rozvinou do život ohrožujících zdravotních komplikací. Vědci ale nyní zjistili, že se přenáší poměrně nečekaným způsobem.

Britští vědci zjistili, že některé nemoci, jako právě zápal plic, se mohou šířit i dotykem. Vyplývá to ze studie zveřejněné odborném magazínu European Respiratory Journal.

Nejde však o ledajaký dotyk. Nakazit se sice můžete i přímým kontaktem s předměty, na kterých se nacházejí mikroorganismy vyvolávající zápal plic, musíte si ale poté, co se jich dotknete, kontaminovanýma rukama přetřít nos.

V podobném duchu může být rizikový i kontakt s nakaženým člověkem. Stačí se jej dotknout a poté se podrbat na nose. Tím je podle vědců přenos infekce zaručen.

Zápal plic doprovázejí bolesti hlavy, kašel, rýma a zvýšená teplota. Dosud ale byli lékaři přesvědčeni, že bakterie vyvolávající tuto nemoc se přenášejí pouze vzduchem prostřednictvím kapénkové infekce.

Nové zjištění tak klade větší a důraznější požadavky na hygienu. Nestačí se tedy při kontaktu s nemocným vyhýbat jeho kašli a kýchání, je rovněž nutné si pořádně umýt ruce.