Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tokofobie: Nemoc, kterou trpí každá čtvrtá žena, muži nikdy mít nemohou

Ženy, Ilustrační foto
Ženy, Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Každý z nás se něčeho bojí. Pokud obavy přerostou v extrémní strach, lékaři v takovou chvíli hovoří o fobii. Vyjma arachnofobie, tedy panického strachu z pavouků, nebo klaustrofobie, při níž se lidé bojí uzavřených prostor, ale existují i desítky dalších fobií. A jednou z nich je i panická hrůza z porodu.

Tokofobie je psychická porucha, která označuje patologický až chorobný strach z těhotenství a porodu. Trpět ji mohou všechny ženy bez ohledu na věk a na zkušenosti.

Lékaři přitom rozlišují, jestli jde o nemoc vyvolanou na základě zkušeností, nebo získanou v mládí. Většinou se totiž nemoc projeví už v dospívání, tedy u žen, které ještě nikdy nerodily a nebyly těhotné.

Druhý typ nemocných žen jsou ty, které už za sebou nějaký porod mají. V takovém případě nemoc vzniká na základě negativních zkušeností při předchozím porodu. Těch je ale méně než v prvním případě.

Tokofobie se vyznačuje tím, že ačkoliv se o ní nemluví, mezi ženami je velmi rozšířená. Některé statistiky uvádějí, že jí trpí až čtvrtina žen po celém světě. Není překvapivé, že muži tuto nemoc z fyziologického hlediska mít nemohou.

Na rozdíl od jiných fobií zde ale existuje relativně jednoduchá léčba, založená primárně na dialogu. Ženy o svých problémech musí hovořit, s partnerem, manželem, odborníkem, psychologem, porodníkem, svěřovat se se svými problémy a naslouchat.

Pokud se žena nebojí samotného těhotenství, ale pouze porodu, lékaři s ní mohou prokonzultovat možnost císařského řezu. Ten je jednou z možností, jak strach eliminovat.

Témata:  nemoc ženy lidé

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy