Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vyzrát na smrt? Vědce fascinuje nově objevená schopnost lidského těla

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Příznivci posmrtného života se radují. Vědci totiž prokázali, že po smrti nedochází k celkovému selhání organismu, ale tělo ještě nějakou dobu funguje. Snaží se totiž dotyčného oživit.

Umírání je tragická a bolestivá fáze života, která jednou potká každého z nás. Vědci se však neustále snaží zjistit, jak lidský život prodloužit a skon odvrátit. Pomoci by jim nyní mohla nová studie, která zjistila, co se s tělem děje poté, co zemře.

Vědci podle magazínu Open Biology zjistili, že naše tělo po smrti nezemře. Naopak se snaží dát dohromady a zregenerovat se. Výsledky tohoto výzkumu by mohou pomoci pochopit procesy, které probíhají v těle pacientů například v konečné fázi rakoviny.

Podle studie nazvané Sledování dynamiky genových přepisů po smrti pracují buňky i poté, co přestanou pracovat tělesné orgány. Může za to zvýšení genové exprese, procesu, který kontroluje tvorbu proteinů nebo důležitých chemických reakcí probíhajících v našem těle. K tomu ale dochází pouze v některých případech.

Může se proto stát, že ačkoliv člověk zemře a orgány přestanou pracovat, buňky v lidském těle nikoliv. Tělo se ještě nějakou dobu snaží opravit samo sebe. Podle dosavadních zjištění jde navíc o vlastnost, kterou mají všechny živé organismy.

Mezinárodní tým vědců z Washingtonské univerzity pod vedením Alexe Pozhitkova zjistil, že tyto procesy probíhají například u ryb a myši. Věří proto, že genová exprese se vyskytuje u všech zvířat i u lidí.

Témata:  lidé klinická smrt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy