reklama

Zlepšení stavu ozonové vrstvy, která Zemi chrání před rakovinotvorným ultrafialovým zářením ze Slunce, je podle vědců důsledkem zastavení výroby škodlivých látek. Zejména freony se masově používaly jako nosné plyny v tlakových sprejích nebo jako chladicí média v ledničkách. Situace se zlepšila hlavně díky Montrealskému protokolu z roku 1987, který výrobu látek ohrožující ozonovou vrstvu zastavil.

V nejkritičtějších dobách na konci minulého století se ozonová vrstva ztenčila o deset procent, uvádí zpráva OSN. Po roce 2000 naopak s každou dekádou o jedno až tři procenta narůstá. Ozonová díra nad jižním pólem byla letos o 16 procent menší, než udávaly rekordní hodnoty z roku 2006.

Ozonová vrstva začíná asi deset kilometrů nad zemí a je silná zhruba 40 kilometrů. Bez zastavení výroby látek poškozujících ozon by se do roku 2065 vrstva zmenšila o dvě třetiny.

Vědci ale podle agentury AP varují, že vítězství je sice na dosah, ale stále není jisté. V poslední době se podle nich objevily náznaky, že některé regiony východní Asie znovu škodlivé látky produkují. Substance, které škodlivé látky nahrazují, navíc přispívají ke skleníkovému efektu. Dodatek k Montrealskému protokolu, který má vstoupit v platnost příští rok, by měl tento problém pomoci řešit.

"Vítězství bude možné vyhlásit až po roce 2060," prohlásil Paul Newman, expert amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Oslavovat podle něho budou až naši vnuci.