Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada rozluštěna: Proč je leváků mnohem méně než praváků?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: GOPAS

Většina z nás patří mezi praváky, přesto existuje spousta lidí, u nichž je dominantní levá ruka. Proč tomu tak je? Je to něco, co se prostě „naučíme“? Nebo jde o vrozenou věc, ve které hraje roli náš mozek a nervový systém? Právě na to odpovídá s odkazem na novou studii server IFL Science.

Podle nové studie zveřejněné v časopise eLife  nemá levorukost nic společného s mozkem nebo neurologickým vývojem. Zdá se totiž, že levo- nebo pravorukost je ve skutečnosti hluboce zakořeněna v biologickém fungování ještě před narozením jednice ve formě určité genové aktivity v páteři, ne v mozku. „Naše data naznačují, že se jedná o páteř, která způsobuje počátek hemisferické asymetrie," oznámil ve svém článku tým vědců.

Tým výzkumníků z Německa, Nizozemska a Jihoafrické republiky vedený biofyziky na Ruhrské univerzitě v Bochumi pečlivě sledoval genové spojení, které vzniká v rámci rozvíjejících se míšních provazců dětí v děloze, konkrétně mezi osmým a dvanáctým týdnem těhotenství.

Dlouho se předpokládalo, že na to, zda je někdo pravák nebo levák, má vliv genová aktivita v mozku. Nicméně, na základě činnosti v těchto proto-míšních svazků se zdá, že zde dochází k určité asymetrii, která nikdy předtím nebyla pozorována.

Tato nově objevená aktivita probíhá dlouho předtím, než je část mozku, která je zodpovědná za pohyb a motorickou kůru „připojena" k páteři. Zdá se, že se soustředí na části páteře, které jsou odpovědné za přenos elektrických impulsů do rukou, paží, nohou a nohou. A právě tato asymetrie určuje, zda osoba píše pravou nebo levou rukou.

Navíc tým skutečně zjistil, co způsobuje tuto symetrii. Jak se zdá, není ovlivňována zděděnými genetickými mutacemi nebo vlastnostmi, ale faktory životního prostředí - vlivy, které postihují dítě, když roste v děloze. Přestože ještě není jasné, jaké mohou být tyto vnější či vnější faktory, je možné, že mění to, jak fungují enzymy kolem vyvíjejícího se dítěte, což zase mění to, jak se projevují jejich geny. To následně ovlivňuje asymetrii genové aktivity v páteři.

Témata:  lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy