StarDance 2024: Které hvězdy budou tančit? První jméno na obzoru! - anotační obrázek
StarDance 2024: Které hvězdy budou tančit? První jméno na…

Vědci už několikrát tvrdili, že Venuše vždy nebyla nejžhavější planetou ve Sluneční soustavě. Výzkumníci ale posléze poukázali na to, že Země a Venuše jsou si překvapivě podobné ve velikosti, hustotě a složení. Kvůli blízkosti planet se dá předpovídat, že byly tvořeny stejnými základními materiály, tvrdí server Science Alert.

"Venuše má také neobvykle vysoký poměr atomů deuteria k atomům vodíku, což znamená, že v minulosti bylo na planetě velké množství vody, která se časem vytratila," domnívá se astronom Aviva Rutkin.

S novými klimatickými modely se ukázalo, že zhruba před 3 miliardami let byla Venuše v podstatě jako Země, kde byly teploty a oceány podobné. Simulovaly se čtyři verze Venuše s mírnými odlišnostmi.

Nejslibněji dopadl ten, který měl mírné teploty, hustou oblačnost, která chránila povrch před Sluncem a dokonce na ni měl být i sníh. Podle odhadů byl byl obyvatelný až do doby před 715 miliony let.

Přesto je tu jeden problém, pro takové podmínky by se musela Venuše točit pomalu, tak, jako nyní. Jestli tomu tak skutečně bylo ale vědci nedokázali zjistit. A protože rotace Země se zpomaluje, někteří vědci argumentují, že Venuše se také zpomalovala.

"Jestliže se Venuše točila rychleji, modely jsou zbytečné," řekl jeden člen týmu výzkumníků Michael Way. "Pokud se ale točí stejně, byla v minulosti Venuše jako Země," dodal.

Venuše tak mohla být několik miliard obyvatelná. Pokud jsou tedy tyto modely přesné, je tu šance, že život se na Venuší v té době vyvinul život stejně jako na Zemi.

Bohužel dnes není Venuše zrovna ideální místo, kde hledat stopy o miliardy let starém životě. Dnes jsou na Venuši podivné mraky z kyseliny sírové, které chrlí ještě divnější blesky. Pokud byste měli stát na povrchu Venuše, zažili byste tlak atmosféry takový, jak kdybyste se potápěli v hloubce 914 metrů.