reklama

Podle bible se Bůh rozhodl zničit lidskou společnost, protože byla zkažená a plná násilí. Chtěl ale, aby jeho řádění přežil spravedlivý Noe a jeho rodina. Proto mu o potopě řekl dopředu a dal mu pokyny ke stavbě archy.

V ní Noe ubytoval zvířata, která by ve vodě nepřežila. Potopu přežili Noe a jeho manželka, jejich tři synové a jejich manželky. Od každého zvířete poté potopu přežili dva kusy, pár samec-samice.

Mnoho lidí věří, že jde o jeden z biblických příběhů, které se mohly odehrát, a dodnes pátrají po legendární Noemově arše. Na rozdíl od jiných pasáží z bible se ale vědci domnívají, že tento se opravdu stát mohl.

Expedice v roce 1999 objevila stopy lidského osídlení na dně Černého moře. To vede vědce k myšlence, že tragické události z doby před zhruba 7000 lety vedly i k vytvoření pověsti o velké biblické potopě. Ta se tak podle nich skutečně zakládá na pravdě.

Rozpouštějící se ledovce tehdy mohly do místa posílat až 42 čtverečních kilometrů vody denně. Pár přeživších lidí mohla tato událost inspirovat k ústnímu předávání příběhu o děsivé povodni a trestu shůry. Na základě této skutečnosti poté mohl vzniknout právě příběh Noeho a potopy světa.