Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pijete energetické nápoje? Škodíte si ještě víc, než se dosud myslelo, varují lékaři

Energetické nápoje
Energetické nápoje
Foto: Pixabay

Vědci zjistili, že oblíbené energetické nápoje, které jsou – jak známo - plné kofeinu a cukru, mohou způsobit zužování cév. Jejich požívání tak může způsobit vážné zdravotní problémy.

Podle vědců stačí vypít jednu a a půl velké plechovky energetického nápoje, aby se průtok krve u mladých lidí snížil na polovinu. Vyplývá to z nové studie, ze které cituje The Mirror.

Experti zjistili, že nápoje, které jsou plné kofeinu a cukru a které jsou stále oblíbenější už i mezi malými dětmi – mohou způsobit zužování cév. Zúžení určitých cév a tepen v průběhu času může vést až k mrtvici.

Do studie se zapojilo 44 studentů-nekuřáků kolem věku 20 let. Lékaři vyšetřili jejich cévy, nechali je vypít jednu a půl plechovky (o objemu 500 ml, celkem tedy 750 ml) energetického nápoje. Poté je opět vyšetřili.

Zpočátku byla dilatace (rozšíření) cévy v průměru 5,1%. Při druhém měření ale klesla na 2,8%. Vedoucí výzkumný pracovník Dr. John Higgins z University of Texas Health Science Center v Houstonu říká, že tento výsledek naznačuje „akutní zhoršení cévní funkce“.

Výrobci ale opakovaně tvrdí, že nápoje byly po celém světě úřady uznány jako bezpečné.

Hlavním efektem energetického nápoje jsou stimulační dopady účinné látky na centrální nervovou soustavu, které vedou ke zvýšení pozornosti a nárůstu mentální a fyzické výkonnosti.  Nápoje byly už dříve spojovány se zdravotními problémy souvisejícími se srdcem. Kofein v nápojích může způsobit kontrakci stěn cév.

Zdravotní rizika plynou hlavně z obsahu kofeinu a cukru. Kofein způsobuje dehydrataci, po odeznění účinku psychický a fyzický útlum, vysoké dávky narušují koncentraci. Tyto nápoje bývají často kombinovány s alkoholem. Taková kombinace je ještě nebezpečnější než samotný alkohol. To lze částečně vysvětlovat skutečností, že kombinace energetických nápojů s alkoholem snižuje subjektivní pocit opilosti. Dalším důležitým faktorem je skutečnost, že budivý efekt kofeinu oddálí ospalost při intoxikaci alkoholem. To prodlužuje dobu pití alkoholu.

Témata:  energetické nápoje lékaři zdraví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy