reklama

Tak například, snímek Sám doma byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejvýdělečnější komedie s utrženými 476 miliony dolarů.

Každý, kdo někdy tento film viděl, si určitě vzpomene na scénu, kdy jednomu ze zlodějů leze po obličeji velká tarantule. Během natáčení štáb skutečně využil živého pavouka a Daniel Stern, hrající zločince, svolil k jednomu natáčecímu pokusu. Musel si však dávat pozor aby nekřičel příliš nahlas a pavouka nerozrušil.

V průběhu filmu se Kevin (Macauley Culkin) dostává do mnoha nebezpečných situací. Aby filmaři chlapce nijak neohrozili, museli najmout jeho dvojníka. Role se zhostil jistý Larry Nicholas, tehdy třicetiletý zkušený kaskadér, který byl pro svůj malý vzrůst ideálním kandidátem.

Role zloděje Harryho byla nejdříve nabídnuta Robertu De Nirovi. Ten ji však odmítl a místo něj ji vzal Joe Pesci, který během jedné natáčecí scény v zápalu role kousl malého Culkina do prstu, což Culkina podle jeho vlastních slov skutečně naštvalo. Pesci se také snažil Culkinovi během natáčení úmyslně vyhýbat, aby byly jeho filmové reakce uvěřitelnější. Culkin v rozhovorech přiznal, že se Pesciho skutečně bál.

Možná si také pamatujete postavu Buzzovi přítelkyně, která se ve filmu objeví pouze na fotce. Režisér použil pro scénu fotku namaskovaného chlapce, nechtěl totiž obsazovat roli „ošklivé přítelkyně“ opravdovou dívkou. Obával se, že by ji to spojení mohlo stigmatizovat a tak požádal syna svého uměleckého režiséra, aby se role zhostil.