Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spí s vámi v posteli pes nebo kočka? Vědci zjišťovali, co to s lidmi dělá

Dovolíte psům spát v posteli?
Dovolíte psům spát v posteli?
Foto: Pixabay

Máte doma psa? A dovolujete mu, aby s vámi spal v posteli? Podle vědců děláte dobře. Experti se zaměřili na kvalitu spánku a spánkovou rutinu žen, které mají doma psy nebo kočky. A došli k jednoznačnému závěru.

Studie s oficiálním názvem „Výzkum kvality spánku a spánkové rutiny dospělých žen ve vztahu k vlastnictví zvířat a sdílení postelí" zkoumala 962 žen žijících v USA, aby zjistila, jak vlastnictví domácích zvířat ovlivnilo spánek.

Z výzkumu vyplývá, že, že 55 procent účastnic nechalo alespoň jednoho ze svých psů spát v posteli, zatímco 31 procent žen sdílelo své postele s alespoň jednou kočkou. No a 57 procent účastnic také sdílelo postel se svým lidským partnerem.

A co výzkumníci zjistili? Zatímco kočky a lidští partneři působí na ženy „rušivé", psi narušují spánek méně a poskytují silnější pocity pohodlí a bezpečí. Majitelé psů navíc chodí do postele dříve a přísněji dodržují „spánkový rozvrh“.

„Vlastnictví psa s tím související odpovědnost může způsobit, že jednotlivci budou dodržovat přísnější rutinu," uvádí se ve studii. „Zachování konzistentního plánu spánku může být pro majitele psů prospěšné,“ vysvětlují vědci ve studii zveřejněné vědeckým magazínem The Royla Society.

Témata:  spánek ženy psi kočky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy