Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krveprolití v Blacksburgu se zapsalo do historie. Amerika se po útoku musela změnit

Blacksburg
Blacksburg
Foto: Wikimedia Commons

Student z Jižní Koreje Čo Sung-hu přichází 16. dubna 2007 jako každý den několikátým rokem ráno do Virginského polytechnického institutu a státní univerzity v Blacksburgu. Všichni věděli, že je jiný, nebaví se s lidmi, odsedá si, a nemá rád společnost. Nikoho by ale nenapadlo, že se z něj zanedlouho stane masový vrah. Do doby, než se areálem rozezní výstřely. A desítky lidí padají mrtví k zemi.

Střelec nejprve zastřelil dva studenty na kolejích, asi o hodinu a půl později vtrhl do poslucháren a zabil 30 lidí. Mezi oběťmi byli i dva učitelé - jeden z Izraele a druhý z Indie, zbytek tvořili studenti. Dalších 17 lidí střelec zranil a šest studentů se zranilo při pokusu dostat se z třídy ven skokem z okna.

Pachatel byl v posledním ročníku bakalářského studia angličtiny a bydlel na jedné z tamních kolejí. Do USA přijel se svými rodiči jako malý chlapec z Jižní Koreje a měl ve Spojených státech legální pobyt, jeho spolubydlící ho téměř neznali. V jídelně sedal prý sám a obecně se stranil ostatních.

Mezi prvním a druhým útokem zaslal americké televizi NBC manifest, ve kterém byly desítky fotografií, videoklipů a prohlášení o 23 stránkách. Ve vzkazu vyjádřil nenávist vůči bohatým a křesťanství a prohlásil, že se krveprolití v Blacksburgu dalo zabránit.

"Zahnali jste mě do kouta a ponechali jste mi jedinou možnost. Měli jste stovky miliard šancí a způsobů jak zabránit dnešku. Rozhodnutí bylo na vás. A vy jste se rozhodli prolít mou krev. Teď musíte žít s tím, že na vašich rukách ulpěla krev, kterou nikdy nesmyjete...Vaše mercedesy vám nebyly dost, vy spratci. Vaše zlaté náhrdelníky vám nebyly dost, vy snobové. Vaše svěřenecké fondy vám nestačily. Nestačily vám vodka a koňak. Všechno vaše hýření vám nestačilo na ukojení vašich požitkářských potřeb. Měli jste všechno," vzkázal světu.

Na záběrech, které obletěly svět, byl zachycen se zbraněmi v rukou v khaki vestě ve vojenském stylu, s černými rukavicemi, trikem a batohem a černou baseballovou čepicí obrácenou dozadu. Vzdal také hold dvěma studentům z Columbine, kteří v roce 1999 zastřelili 12 spolužáků a učitele a pak spáchali sebevraždu.

Čo byl již v roce 2005 shledán duševně nemocným s potřebou psychiatrické léčby. Soud ho proto poslal na nedobrovolnou ambulantní léčbu. Čo nicméně nebyl z ničeho obviněn a důvodem umístění na kliniku prý byly jeho hrozby sebevraždou. Soud ani místní zdravotní úřady dál naplnění soudního rozhodnutí nesledovaly a Čo léčbu nenastoupil. V minulosti také napsal dvě školní literární práce plné násilí.

Čo vraždil dvěma poloautomatickými pistolemi, Walther P22 a Glock 19, které si koupil v měsících před útokem. Jeho vražedné řádění začalo jeho odchodem z mateřské koleje Harper kolem 7:00 ráno. V 7:15 už byla policie povolána k vraždě dvou studentů do sousední koleje West Ambler Johnston, Čo se z ní nepozorovaně vytratil a odešel na poštu odeslat svůj manifest. Po podání balíku kolem 9:00 zamířil Čo k posluchárnách Norris. Tam dorazil asi v 9:15, řetězy uzamkl tři hlavní vchody a umístil tam lístek s tím, že v případě pokusu dveře otevřít, dojde k explozi.

Pak odešel do druhé patra poslucháren, kde začal své vražedné dílo. Za asi deset minut zastřelil Čo v různých učebnách 30 lidí, vystřílel celkem přes 170 ran. Sám se zastřelil kolem 9:50 v učebně francouzštiny.

V prosinci 2007 Kongres Spojených států schválil kvůli masakru zákon, který rozšířil kontrolu zájemců o koupi střelných zbraní. Nová norma byla první větší legislativní změnou v kontrole zbraní od roku 1994.

Přeživší a rodiny obětí vražedné střelby nakonec vysoudili 11 milionů dolarů (asi 175 milionů Kč). Studenti a jejich rodiče obviňovali vedení školy, že pozdě varovalo před vrahem v areálu univerzity. Dostali varovný e-mail až dlouho po první střelbě, tedy v době, kdy vrah střílel už podruhé.

Témata:  USA střelba Blacksburg

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy