reklama

Srovnáním vzorků ze smartphonů a WC sedátek britská firma zjistila, že telefony v průměru obsahovaly 1479 kolonií baktérií, zatímco prkénka jen 220, tedy sedmkrát méně. Pokud je telefon uložený v plastovém obalu, je počet mikrobů takřka stejný, jako kdyby přístroj žádný obal neměl.

Mikrobi se na telefonech koncentrují, protože s přístroji neustále manipulujeme. Podle studie z roku 2014 jsme na telefon v průměru sahali 221krát za den a toto číslo se od té doby pravděpodobně ještě zvýšilo, domnívá se Le Soir.

Nejen že na mobil pořád saháme, my si jej hlavně s sebou všude nosíme. Podle studie si ho dva z pěti lidí berou v zaměstnání na toaletu, kde se to bakteriemi jen hemží. Jen jeden z pěti lidí telefon po návratu z WC očistí.

Zvláštní hygienický ubrousek určený na čištění mobilního telefonu zavedlo již v roce 2016 jedno japonské letiště, informuje list. Odborník na bakterie profesor Hugh Pennington z univerzity ve skotském Aberdeenu lidem radí, aby pro jistotu své mobilní telefony nepůjčovali.