Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vymřeli původní obyvatelé Evropy? Vědci obviňovali migranty, vše je ale nejspíš jinak

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Daily Telegraph

Vědci ve Švédsku odhalili v DNA ženy, která žila zhruba před 5000 lety, stopy neznámého druhu moru. Věří, že tak přišli na kloub záhadě, jakým způsobem vymřely velké farmářské společnosti, které obývaly Evropu v době kamenné.

Z kosterních pozůstatků zhruba 20leté ženy nalezených ve Švédsku se tamním výzkumníkům podařilo extrahovat bakterii způsobující mor. Jejich teorie nyní přináší nový pohled na záhadu, o kterou se vědci již nějakou dobu přou. Totiž jak vymřeli původní obyvatelé Evropy. Mezi odbornou veřejností panuje konsenzus, že se v době kamenné na kontinentu nacházely rozsáhlé, fungující zemědělské společnosti.

Výzkumy dokazují, že tyto společnosti budovaly veliká „mega sídla“, ve kterých mohlo žít 10 000 až 20 000 obyvatel. „Tato mega osídlení byla ve své době vůbec největší v Evropě, desetkrát větší než cokoliv jiného,“ řekl pro deník Independent doktor Simon Rassmusen z Technické Univerzity v Dánsku. „Pohromadě tam žili lidé a zvířata a vzhledem k předpokládaným špatným hygienickým podmínkám se jednalo o učebnicový příklad prostředí, ve kterém se daří patogenům,“ dodal.

V době před zhruba 5000 lety přišly do Evropy velké migrační vlny z eurasijských stepí. Výzkumníci se tak dříve domnívali, že právě tito nově příchozí s sebou mohli přinést nemoci, které napomohly původní obyvatelstvo vyhubit. Nově objevený kmen bakterie ze Švédska se však podle vědců vyvinul asi už před 5700 lety, tedy ještě před příchodem nových obyvatel.

Tým doktora Rasmussena proto věří, že k masivnímu vymírání původních zemědělců došlo již dříve. Podle jejich teorie se nemoci vyvinuly právě v masivních osídleních, kde k tomu měly ideální prostředí. Po propuknutí nákazy lidé tato místa opustily a spolu s nimi se mor rozšířil i do oblastí dříve nezasažených. Tomu napomohly i nově vzniknuvší obchodní trasy a vynález principu kola. Právě tak se mohla nakazit i mladá žena nalezená ve Švédsku.

„Myslíme si, že naše poznatky a data sedí,“ tvrdí Rasmussen. Nyní se, se svým týmem, snaží vystopovat nejstarší kmeny morové nákazy. Využívají k tomu právě vzorky DNA z nalezených kosterních pozůstatků. Kmen, který existuje do dnes, se podle výzkumníků oddělil od jiných variant právě zhruba před 5000 lety. Morové nákazy pak lidskou společnost decimovaly po celá tisíciletí. Ve středověku pandemie vyhubila až 60% tehdejší evropské populace.

Témata:  mor doba kamenná archeologie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy