reklama

Alergie na chlad neboli chladová kopřivka je relativně vzácný jev, který se objevuje častěji u žen než u mužů. Minimálně jednou v životě jí ale podle lékařů trpí čtvrtina lidí. Jelikož se však o této nemoci nemluví, příznaky si s alergií mnohdy nespojujeme.

Teplota potřebná k vyvolání alergie je nejčastěji kolem 0 °C,není ale podmínkou, že musí být teplota pod nulou. Naopak, u nemocných se objevuje i ve chvíli, kdy teploměr ukazuje třeba pět stupňů.

Alergie na chlad se projevuje podobně jako jiné alergie, v zimních měsících ji lze ale poměrně lehce zaměnit za jiné obtíže, které mráz způsobuje. Kupříkladu jeden z příznaků je svědění a zarudnutí kůže, to je ale poměrně běžný příznak u většina lidí, kteří mají v zimě vysušenou a popraskanou kůži.

Další příznaky jsou ale o poznání závažnější. V případě alergie na chlad dochází k otokům na obličeji a rukou a může dojít i k dechovým obtížím. Objevit se výjimečně může i kýchání, kašel či dušnost.

V případě podezření na alergii na chlad je nutné co nejdříve navštívit alergologa. Ten ji dokáže rozpoznat pomocí chladových testů a stanovit příslušnou léčbu.