reklama

Vědci z dánské Univerzity Aarhus ve spolupráci s 14 dalšími evropskými univerzitami a nemocnicemi zkoumali vliv těchto léků zejména na pacienty trpící srdečním onemocněním. Výsledky ukázaly, že NSA mohou způsobovat zdravotní komplikace jako vznik vředů nebo vysoký krevní tlak. Hrozí také riziko krvácení.

Již dříve se ukázalo, že novější typ těchto léků, známý jako COX-2 inhibitory, způsobuje vyšší riziko infarktu. Byly z toho důvodu také staženy z trhu. Podle výsledků studie ale stejné riziko představují i starší typy těchto léků, zejména Diclofenac.

„To je obvláště znepokojující, protože starší typy těchto léků jsou často v západním světě používány a v mnoha zemích jsou dostupné bez předpisu," uvedl doktor Morten Schmidt, vedoucí výzkumu. Podle něj by lékaři měli pečlivě zvážit riziko každého pacienta, než mu tento typ léku předepíší.

Vědci varují, že by se mělo snížit používání těchto léku a nahradit je jiným typem léků, například paracetamolem. Mezi běžně dostupné NSA u nás patří například aspirin nebo ibuprofen.