Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sváteční trable: Jsou vánoční stromy jedovaté?

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Řada lidí si uvědomuje, že některé sváteční rostliny, jako je jmelí a cesmína, jsou pro domácí mazlíčky jedovaté. Ale co ta nejobyčejnější sváteční „rostlina" - vánoční stromek? Lidi po celém řeší problémy, když jim domácí zvířata shodí nebo roztrhají dárky. Ale co se stane těm domácím mazlíčkům, kteří se rozhodnou strom okusovat?

Vánoce mohou být strašidelným časem pro ty, kteří doma mají nějaké mazlíčky - zejména kočky, které nedokáží odolat stromkům a jiným svátečním rostlinám, z nichž mnohé jsou jedovaté. Toxicita rostlin se liší od mírných až po extrémní. Úroveň otravy či onemocnění v tomto případě souvisí také s množstvím požitého rostlinného materiálu.

Vánoční stromečky

Vánoční stromky jsou považovány za mírně toxické. Oleje z jehličnatých stromu mohou dráždit ústa a žaludek, což u zvířat způsobuje nadměrné slzení nebo zvracení. Jehličí není snadno stravitelné, což může způsobit podráždění žaludku, zvracení, gastrointestinální obstrukci nebo punkci.

Přestože se otázka týká živých stromů, umělé stromy, jsou také nebezpečné, pokud zvířata jejich část pozřou. Nejdůležitějšími obavami jsou uvolnění toxinů z umělého materiálu a střevní obstrukce z nestravitelných kousků. Jak bylo uvedeno výše, množství případných problémů závisí na tom, kolik toho mazlíček sní.

Pokud váš mazlíček sežvýkal kus vánočního stromku nebo jiných rostlin, sledujte případné změny v jeho chování (nadměrné lízání, slinění), chuť k jídlu, aktivitu, spotřeba vody, zvracení a průjem.

Vánoční osvětlení

Vánoční osvětlení na stromě a jinde v domě také představuje pro zvědavé mazlíčky nebezpečí. Žvýkání šňůry či světýlek může způsobit úraz elektrickým proudem a popáleniny v ústech. Pravidelně kontrolujte, zda dráty a světelné řetězy nevykazují známky žvýkání a obecného opotřebení.

Ozdoby

Také ozdoby mohou představovat určité riziko. Požití ozdob může způsobit gastrointestinální blokaci nebo rupturu. V závislosti na tom, jaké materiály byly použity k vytvoření dané ozdoby, může dojít po požití také k otravě.

Témata:  Vánoce

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy