Umýváte ovoce či zeleninu předtím, než je rozkrojíte? Rozhodně byste to dělat měli – a nejlépe pod tekoucí vodou, radí vědci.
Avokádo je dnes velmi populární ovoce – je perfektní a všestranné, je možné si jej dát na toast nebo ho sníst jen tak. Nemluvě o tom, že se z něj dají udělat skvělé dipy a pomazánky.
Je však jedna věc, kvůli které se může taková svačina zvrtnout a způsobit vám onemocnění. I když se může zdát, že tvrdá vnější slupka avokáda je dostatečná k ochraně zeleného ovoce uvnitř, ukazuje se, že kůže může být hostitelem škodlivých bakterií, jako je listeria a salmonella.
Ukázala to nedávná zpráva amerických úřadů pro bezpečnost potravin, která doporučuje umýt avokádo před jídlem - a stejně tak i jakékoliv jiné ovoce.
Podle zprávy vycházející z odběru vzorků 1 615 čerstvého avokáda, které byly otestovány a analyzovány byla na ovoci objevena přítomnost bakterie Salmonella a Listeria monocytogenes.
Celých 17 procent testovaných avokádových slupek bylo pozitivně testováno na listerii. Je ale pravdou, že tento počet byl mnohem menší při testování avokádové dužiny, tedy části ovoce, kterou lidé jedí. Pozitivní byly pouze 3 z 1 254 vzorků.
Necelé jedno procento vzorků avokád pak mělo na slupce bakterie salmonelly.
I když se to může zdát jako malé číslo, vědci doporučují spotřebitelům důkladně umýt ovoce, protože při okrajování či krájení do ovoce může dojít přenosu bakterií ze slupky do vnitřku ovoce.
Doporučují proto umývat si ruce nejméně 20 sekund před a po manipulaci s čerstvým produktem a následně i promytí ovoce pod tekoucí vodou.
U pevných produktů, jako je avokádo, také doporučují čištění kartáčkem, aby se zajistilo odstranění všech bakterií a pak „sušení hadříkem nebo papírovým ručníkem, aby se dále snížil počet bakterií, které mohou být přítomny".
Témata: zdraví, viry a bakterie, salmonelóza, listerie, ovoce
Související
17. června 2024 5:02
12. prosince 2022 12:33
18. listopadu 2022 12:12
6. června 2022 13:00
12. března 2022 18:37
10. března 2022 4:53