Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete, aby vaše děti neměly alergie? Podle vědců stačí jeden trik

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Velká část populace dnes trpí alergiemi. Nejvíce rozšířené jsou ty na prach či zvířecí chlupy. Podle expertů je přitom možné poměrně jednoduše snížit riziko, že se u dětí zdravotní problémy objeví.

Zvířata podle všeho zabraňují alergiím. Čím více koček nebo psů je v domě, ve kterém dítě vyrůstá, tím nižší je pravděpodobnost vývoje astmatu, senné rýmy nebo ekzému. Vyplýtvá to ze studií, ze kterých cituje server New Scientist.

Některé studie ukázaly, že mazlíčci chrání děti v raném věku před alergií, která by se mohla objevit v pozdějším období. Bill Hesselmar z univerzity ve švédském Gothenburgu se spolu se svými kolegy zaměřil na otázku, zda by více mazlíčků v domácnosti přineslo dětem větší prospěch.

Podívali se proto na údaje z předchozích studií. Rozsáhlejší ze dvou údajů zahrnovala 1029 dětí ve věku od sedmi do osmi. Z dětí, které strávily svých prvních 12 měsíce života v domě bez domácích mazlíčků, byl výskyt alergií na úrovni 49 procent. U dětí, které žily s jedním domácím mazlíčkem, toto číslo kleslo na 43 procent. Jenže u dětí, které žily se třemi domácími zvířaty to bylo jen 24 procent. Dvě děti zapojené do studie dokonce žily s pěti domácími zvířaty - ani jedno z nich nemělo alergie.

Druhá studie sledovala od narození 249 dětí. Po osmi nebo devíti letech se alergie objevily u 48 procent dětí, které nebyly v prvním roce vystaveny žádným domácím zvířatům, u 35 procent dětí, které žily v domě s jedním domácím zvířetem a u 21 procent u dětí, které žily se dvěma nebo třemi mazlíčky.

To ukazuje, že existuje závislost na počtu: větší expozice zvířatům znamená větší ochranu. To by mohlo vysvětlovat, proč některé předchozí studie tuto souvislost neukázaly. „Psi nebo kočky, které se v domě pohybují jen občas, nebo jsou jen zřídka v těsném kontaktu s dítětem, nemusí mít ochrannou funkci," říká Hesselmar.

Už i předchozí studie zjistily, že děti, které vyrůstají na farmě s hospodářskými zvířaty, mají nižší riziko alergií. Hesselmar si myslí, že mít více domácích mazlíčků je jako žít na „minifarmě" – i v tomto případě jsou děti vystaveny velkému množství alergenů.

Vedci také poukazují, že alergie jsou od poloviny 20. století na vzestupu , ale že experti stále úplně přesně neví, co je způsobuje . Hesselmar si myslí, že domácí zvířata nesou mikrobi, kteří stimulují lidský imunitní systém tak, aby se děti nestaly alergiky. Také trávení času s ostatními dětmi a procházky venku v raném dětství mají ochranný účinek, dodávají vědci.

Témata:  děti zdraví alergie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy