Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak dokonale připravit brambory? Pomoci může matematický vzorec

Brambory, ilustrační fotografie
Brambory, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Studenti jedené z britských hotelových vytvořili matematický vzorec, o kterém se domnívají, že může být použit k přípravě dokonalých brambor. I když je výpočet založený na přesných měření časově náročnější než když jednoduše strčíte brambory do trouby, konečný výsledek prý rozhodně stojí za to.

Klíčem je podle studentů maximalizovat plochu brambor, čehož lze docílit tak, že brambory nakrájíme v úhlu 30 stupňů. „Vytvořili jsme vzorec, který vychází ze tří poloměrů brambor, abychom mohli zjistili její plošný obsah," vysvětlil pro ITV News student Samuel Whitbread .

Tím, že se plocha bramboru zvýší o 65 procent, bude výsledná brambora křehčí a ještě chutnější, tvrdí. Místo toho, aby se brambory nakrájely na čtvrtky, jak se to většinou dělá před smažením či pečením, je prý lepší je nejdříve rozříznout podélně a potom znovu rozříznout každou polovinu tak,a by vznikl úhel přibližně 30 stupňů.

Tak vznikne stejné množství bramborových kousků jako při „obyčejném“ krájení na čtvrtky,a le bude maximálně využita jejich plocha.

Mladí kuchaři vše otestovali a pak svůj výsledek dali ochutnat nejen profesionálním kuchařům, ale i obyčejnými lidem. A výsledky byly opravdu pozitivní. Několik kuchařů ve Velké Británii již začalo jejich metodu využívat v praxi, uvádí deník The Independent.

Témata:  brambory recepty a vaření

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy