Studenti jedené z britských hotelových vytvořili matematický vzorec, o kterém se domnívají, že může být použit k přípravě dokonalých brambor. I když je výpočet založený na přesných měření časově náročnější než když jednoduše strčíte brambory do trouby, konečný výsledek prý rozhodně stojí za to.
Klíčem je podle studentů maximalizovat plochu brambor, čehož lze docílit tak, že brambory nakrájíme v úhlu 30 stupňů. „Vytvořili jsme vzorec, který vychází ze tří poloměrů brambor, abychom mohli zjistili její plošný obsah," vysvětlil pro ITV News student Samuel Whitbread .
Tím, že se plocha bramboru zvýší o 65 procent, bude výsledná brambora křehčí a ještě chutnější, tvrdí. Místo toho, aby se brambory nakrájely na čtvrtky, jak se to většinou dělá před smažením či pečením, je prý lepší je nejdříve rozříznout podélně a potom znovu rozříznout každou polovinu tak,a by vznikl úhel přibližně 30 stupňů.
Tak vznikne stejné množství bramborových kousků jako při „obyčejném“ krájení na čtvrtky,a le bude maximálně využita jejich plocha.
Mladí kuchaři vše otestovali a pak svůj výsledek dali ochutnat nejen profesionálním kuchařům, ale i obyčejnými lidem. A výsledky byly opravdu pozitivní. Několik kuchařů ve Velké Británii již začalo jejich metodu využívat v praxi, uvádí deník The Independent.
Témata: brambory, recepty a vaření
Související
25. října 2024 11:35
26. října 2022 11:48
21. září 2022 19:09
28. ledna 2022 12:29
12. května 2019 9:32
5. dubna 2019 22:03