reklama

Tragédie se odehrála přesně před rokem, během vánočních svátků. Ženě se udělalo nevolno a s manželem vyhledali lékařskou pomoc. Tamní lékaři se domnívali, že těhotenství ženy neprobíhá bez komplikací, a proto rozhodli o předčasném porodu.

Děťátko bylo tehdy ve 22. týdnu a nebylo otočené hlavičkou dolů, přesto porodníci rozhodli o vyvolání přirozeného porodu. Reina žádala císařský řez, lékaři jej ale odmítli s tím, že nemají dostatek personálu.

Zpočátku probíhalo vše bez komplikací, jakmile odtekla plodová voda, porodníci začali ženě tlačit na břicho a tahali chlapečka ven. Podivné ale bylo, že Reina necítila kontrakce.

"Dítě táhli velmi silně. Cítila jsem to. Velmi to bolelo. Řekla jsem doktorce, že mi ubližuje, ale zase mě jen odbyla, že mi neubližuje, ať jsem tiše a pořádně roztáhnu nohy. Nakonec vytáhli tělíčko, ale viděla jsem jen spodní část, neukázali mi ho celé," popisuje Reina pro místní média.

Lékaři moc dobře věděli, proč jí tělo neukázali celé. Ženu namísto toho okamžitě chtěli odvézt na operační sál. Reina se ale ptala, a porodníci se museli přiznat.

"Řekli mi, že hlava dítěte je stále ve mně." To ženu šokovalo. Manžel šel koupit pleny a když se vrátil, viděl jednoho z lékařů držet bezhlavé tělíčko miminka. I on tomu nemohl uvěřit.

Nikdo zpočátku nevěděl, proč lékaři tak trvali na klasickém porodu, až prohlášení nemocnice upřesnilo, že se tak lékaři rozhodli proto, že "rodička již byla otevřena na 11 cm."

"Dítě bylo stále v porodních cestách a tělo vyšlo první. Když měla jít ven hlavička, došlo k tak silné kontrakci, že chlapečkovi odtrhla hlavu," popisuje vedení nemocnice nešťastný porod. Hlavičku chtěli lékaři dostat ven operací, nakonec ale vyšla sama spolu s placentou.

Nejde o jediný případ

Ačkoliv se o podobných případech na veřejnosti příliš nemluví, nejde o jediný případ porodu, při němž děťátko přišlo o hlavičku. Jen o několik dní později se obdobný případ odehrál v Brazílii.

Osmadvacetiletá Renata dos Santosová při porodu málem přišla o život. I v tomto případě hlava děťátka uvízla v matčině lůně a lékaři se museli rozhodnout, co dál.

Bolest se stupňovala a žena při porodu doslova křičela o pomoc. Lékaři proto nakonec sáhli k jediné možnosti, kterou podle svých slov měli. Hlavičku dítěte uvízlou v matce museli uříznout.

Oba případy vyšetřovaly příslušné úřady a zástupci tamních prokuratur rozhodli o finančních trestech. Ty ale životy dětí zpátky nevrátí.