Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pijete kávu bez mléka a cukru? Pravděpodobně jste psychopati

Černá káva
Černá káva
Foto: www.wikipedia.org

Jakou kávu máte rádi? Slaďoučkou a s mlékem? Nebo raději černou? Podle vědců i tato maličkost hodně vypovídá o vaší osobnosti.

Pokud máte rádi černou kávu, může to znamenat, že preferujete silnou a hořkou chuť, že se staráte o své zdraví a nebo že chcete pít kávu tak, jak by se pít měla. A nebo můžete být psychopat.

Přinejmenším podle studie publikované v časopise Appetite , která objevila korelaci mezi láskou k černé kávě a sadistickými nebo psychopatickými tendencemi.

Výzkum zkoumal více než 1 000 dospělých. Ti byli požádáni, aby popsali své preference ohledně jídla a chuti. Účastníci poté provedli řadu testů osobnosti, které hodnotily antisociální osobnostní rysy, jako je sadismus, narcismus a psychopatie.

Studie provedená výzkumnými pracovníky na univerzitě v Innsbrucku zjistila, že upřednostňování hořkých příchutí je spojeno s psychopatickým chováním. 

Nejbližší spojitost byla objevena mezi hořkými potravinami a „každodenním sadismem" - tedy potěšením z toho, že dotyčný způsobuje mírnou bolest ostatním.

Nejde samozřejmě jen o černou kávou. Studie také zjistila, že u účastníků, kteří měli rádi ředkvičky, celer a tonic, také existovala větší pravděpodobnost, že mají antisociální vlastnosti, píše server The Independent.

Není to poprvé, co vědci nalezli spojení mezi chutí a osobností. Předchozí studie ukázaly, že sladká chuť zvyšuje „spokojenost" a dychtivost někomu pomáhat, zatímco hořké chutě zvyšují nepřátelství a vyvolávají tvrdší morální úsudky.

Vědci Christina Sagioglouová a Tobias Greitemeyer věří, že tato asociace se může „stát chronickou" u lidí, kteří mají silnou chuť na hořké příchuti, což vede k tomu, že mají více nepřátelskou osobnost. 

Témata:  vědci zajímavosti káva jídlo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy