Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silvestrovské oslavy? Nejhorší je nárazové pití většího množství alkoholu

Alkohol, ilustrační fotografie
Alkohol, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Blíží se konec roku 2018 - a spolu s ním i Silvestr. Tento den po skleničce často sáhnou i ti, kteří běžně vůbec alkohol nepijí. Jenže vědci varují - nárazové pití alkoholu je velmi riskantní.

Konec roku je doba spojená nejen s konzumací nezdravého jídla, jako jsou chlebíčky, jednohubky či slané pochutiny, ale také alkoholu. Sklenička šampaňského o půlnoci je pro většinu Čechů tradice - nemluvě o alkoholu, který vypijeme při čekání na to, až hodiny odbijí poslední vteřiny starého roku.

Jenže i v tomto období je třeba myslet na to, že přemíra alkoholu škodí - a to i těm, kteří jinak příliš nepijí. Lidé ohrožení závislostí a těhotné nemají pít vůbec.

Pravidelné pití malých dávek alkoholu chrání podle některých studií srdce a cévy. Navýšením nad standardní dávku tento prospěch mizí. Pro zdravé dospělé mají země národní vodítka pro střídmou konzumaci.

Zdravotníci uvádějí, že po přepočtu na gramy alkoholu nalezneme nejnižší hodnoty vodítek pro maximální denní přívod alkoholu deset gramů pro ženy a 20 gramů pro muže v Estonsku, Finsku, Německu, Nizozemsku, Slovinsku a Chorvatsku. Naopak jedny z nejvyšších, 20 gramů pro ženy a 40 gramů pro muže, nalezneme v Polsku a Katalánsku, ještě vyšší v Kanadě, 26,9 gramu pro ženy a 40,35 gramu pro muže.

Při srovnání týdenní povolené dávky nejnižší je ve Slovinsku, 70 gramů pro ženy a 140 gramů pro muže, nejvyšší v Polsku, 140 gramů pro ženy a 280 gramů pro muže, a Katalánsku 170 gramů pro ženy a 280 gramů pro muže.

Standardní dávka či standardní nápoj podle definice lékařů představuje jedno velké pivo s 16 gramy alkoholu, dva decilitry vína se 17 až 18 gramy alkoholu, deci 20procentního likéru s 18 gramy alkoholu či půldeci tvrdého 40procentního alkoholu s 16 gramy alkoholu.

Jako hranici mírného rizika se pak uvádí ne více než dva standardní nápoje denně, hranice rizikového pití je 210 gramů čistého alkoholu pro muže a 140 gramů pro ženy. Občas a hodně či často a hodně přitom pije alkohol 58 procent českých mužů a 36 procent českých žen.

OBSAH ALKOHOLU V NÁPOJÍCH NÁZEV OBSAH ALKOHOLU (%) MNOŽSTVÍ ALKOHOLU (g) pivo 0.5l 5% 20 světlé pivo 0.5l 3.5% 15 víno 2dl 12% 19 sherry 0.5dl 20% 8 whisky 0.5dl 40% 16

Národní vodítka ČR pro nízkorizikovou konzumaci alkoholu v gramech za den:

- množství 100procentního etanolu pro ženy na den: 16 gramů- množství 100procentního etanolu pro muže na den: 24 gramů- množství 100procentního etanolu pro průměrnou osobu: 20 gramů- v týdnu by měly být nejméně dva dny bez konzumace alkoholu- při nárazovém pití by dávka 100procentního etanolu neměla překročit 40 gramů

Témata:  alkohol Silvestr Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy