Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajná spolupráce Američanů s Hitlerem? Historici odhalili jednu ze záhad druhé světové války

Hitler při projevu v říšském sněmu, kde napadá prezidenta Roosevelta, 11. prosince 1941.
Hitler při projevu v říšském sněmu, kde napadá prezidenta Roosevelta, 11. prosince 1941.
Foto: German Federal Archive

Ačkoliv druhá světová válka začala v roce 1939, Spojené státy se dva roky držely v ústraní. Do bojů s nacistickým Německem se zapojily až v roce 1941, na pozadí konfliktu se ale odehrávala utajená informační spolupráce.

Německý historik Norman Domeier tvrdí, že americká tisková agentura AP si během druhé světové války vyměňovala fotografie s nacistickým Německem. Věděla přitom, že její materiály zneužívá Berlín ve své propagandě. 

AP byla už před rokem 1941 jedinou zahraniční agenturou, která směla z Německa přinášet zprávy. Historici se domnívali, že po roce 1941 se americko-německé mediální kontakty minimalizovaly.

Podle Domeiera ale AP nadále v utajení posílala do Berlína exkluzivní fotky spojenců a výměnou za to získávala nedostupné obrazové materiály z tehdejšího Německa. Na obou stranách měla mít výměna požehnání z nejvyšších míst.

AP měla fotky získávat z kanceláře Laux, která působila pod elitními nacistickými jednotkami SS a německým ministerstvem zahraničí. Historik z univerzity ve Stuttgartu odhaduje, že si Američané a Němci mezi lety 1942 až 1945 vyměnili 35 tisíc až 40 tisíc fotografií, a to skrze posly v Lisabonu a Stockholmu.

Nejzajímavější fotky si údajně nechal předkládat samotný Adolf Hitler a Berlín je následně upravoval tak, aby se hodily pro nacistickou propagandu.

Podle historika Američané o zneužívání svých materiálů věděli a na oplátku jim bylo jasné, že z Německa dostávají jen propagandistické záběry. Uvedl to v časopise Zeithistorische Forschungen.

Témata:  II. světová válka Adolf Hitler USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy