Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejhorší nemoc roku 2019? Může mít na svědomí miliony lidí

Virus chřipky
Virus chřipky
Foto: ielement.cz

Do nového kalendářního roku bychom měli vstupovat s optimismem a přáním hodně zdraví, vždyť právě to je tím nejdůležitějším v našem životě. Bill Gates však varuje před hrozbou budoucí pandemie, která by mohla mít na svědomí až 30 milionů lidí.

Zimní měsíce už tradičně patří chřipce, která bude zlobit nejméně do března. Rostoucím problémem je rovněž epidemie spalniček, v Evropě jsou evidovány desítky tisíc případů a vzhledem k liknavému přístupu některých rodičů se pravděpodobně budou šířit dál.

Zakladatel firmy Microsoft a jeden z nejbohatších lidí světa Bill Gates však letos varoval před vypuknutím pandemie. S rostoucím počtem obyvatel naší planety přibývají patogeny, na pandemii rozměrů španělské chřipky (50 milionů obětí – pozn.red.) prý civilizace není připravená.

Americký multimiliardář rovněž předpokládá, že půjde o nemoc, kterou lidstvo dosud nezná. Podle Gatese by se mohlo jednat například o nemoc podobnou neštovicím, avšak s mnohem ničivějšími účinky. Během šesti měsíců by mohla vzít život až 30 milionům lidí.

Jako příklad uvádí nedávno objevené viry SARS a MERS. První byl poprvé hlášen před 16 lety v Číně, během roku se jím nakazilo až 8 tisíc lidí, necelá tisícovka pak viru podlehla. Výskyt MERS byl potvrzen až v roce 2012. Tento virus se sice šíří pomaleji, ale má podstatně vyšší úmrtnost. Do roku 2015 bylo evidováno 1250 případů, 450 mělo smrtelné následky.

Témata:  chřipka Země 1 Spalničky

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy