Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovesné vločky: Za pár korun umí doslova zázraky

Ovesné vločky
Ovesné vločky
Foto: Pixabay

 Říká se, že všeho moc škodí. Ale i zde platí, že existuje výjimka - ovesné vločky. Ty jsou tak zdravé, že nám nemohou ublížit ani při každodenním konzumaci. Právě naopak, jsou pro náš organismus velmi prospěšné.

Z ovesných vloček se připravuje řada pokrmů spadajících do kategorie “zdravé výživy”, především müsli, a používají se též při výrobě celozrnného pečiva. Jsou cenným zdrojem řady živin. Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a známé svým obsahem lehce rozpustné vlákniny.

Zdravotní výhody konzumace ovesných vloček:

Posilují zdraví srdce

Jak jsme již zmiňovali, jsou zdrojem rozpustné vlákniny a proto jsou spojovány s pozitivními účinky na srdce. Ovesné vločky jsou bohaté na vápník a draslík, které úspěšně snižují krevní tlak. Jedna studie zveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition dokonce ukázala, že konzumace celých zrn snižuje riziko ischemické choroby srdeční.

Pomáhají redukovat hmotnost

Studie ukázaly, že ve srovnání s cornflaky nás ovesné vločky výrazně více zasytí a tak udržují hlad na uzdě. Pocit hladu se dostavuje později.

Jsou výživné a zdravé

Ovesné vločky obsahují makroživiny jako je měď, železo, zinek a fosfor. Mají nízký obsah tuku a velmi malé množství nasycených tuků. Jsou ale naopak bohaté na bílkoviny.

Lepší zažívání

Velký obsahy vlákniny ve vločkách napomáhá lepšímu zažívání a má příznivý vliv na trávicí systém. Natáhne do sebe toxiny, usazené ve střevech, čímž přispívá k detoxikaci a očistě organismu. Vločky účinně odstraňují zácpu a snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Důležitá je však pravidelná konzumace.

Více energie

Snídaně obsahující ovesné vločky vám poskytne potřebnou energii na celý den. Budete mít možnost dokončit každodenní úkoly bez pocitu únavy.

Zabraňují cukrovce

Ovesné vločky jsou velmi prospěšné při snižování rizika cukrovky díky nízkému glykemickému indexu. Ten pomáhá pomalu vyprázdnit obsah žaludku a tím ovlivňuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost na inzulín. Nedávná studie, která je zveřejněna v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem je spojena s menším odporem inzulínu a nižším výskytem diabetu 2. typu.

Chrání pokožku

Oves je velmi prospěšný pro pokožku, protože má úžasný uklidňující prostředek, který zmírňuje svědění a podráždění. Ovesné vločky normalizují pH pokožky a tím odstraňují nepříjemné svědění kůže, tvrdí American Academy of Dermatology. Ovesné lázně jsou proto doporučovány těm které svědí kůže. Po takové koupeli bude pokožka hydratovaná a chráněna před dráždivými látkami.

Témata:  zdraví jídlo

Související

Aktuálně se děje

9:02

Ukrajina může poprvé použít ATACMS a Storm Shadow na ruském území. Změní tak průběh války?

Spojené státy poprvé povolily Ukrajině použít rakety dlouhého doletu ATACMS k útoku na území Ruska. Tento krok znamená zásadní změnu americké politiky, která dosud zakazovala využití těchto zbraní mimo ukrajinské území, obzvláště na mezinárodně uznaném ruském území. Rozhodnutí Washingtonu bylo přijato navzdory obavám z eskalace války. Co vedlo ke změně postoje USA a jaké důsledky mohou tyto útoky mít? Na to odpověděl server BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Kourtney Kardashian

Mason a Kourtney: Když syn přeroste matku nejen výškou

Mason Disick, nejstarší syn Kourtney Kardashian a Scotta Disicka, se stal středem pozornosti poté, co byl spatřen během rodinného nákupu v Los Angeles. Čtrnáctiletý teenager, který doslova přerostl svou matku, si svým stylem a držením těla získává srdce fanoušků. Mason, známý svou rezervovaností vůči médiím, zaujme nejen svou výškou, ale i módními volbami, které odrážejí jeho unikátní osobnost. Jeho odklon od života pod reflektory přitahuje pozornost o to více.