Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč je ženám pořád zima? Vědci přišli s odpovědí, která vás asi překvapí

Proč je ženám neustále zima?
Proč je ženám neustále zima?
Foto: Pixabay

Většině žen bývá neustále zima. To mohou potvrdit jejich partneři, kteří jim často musejí půjčovat kabáty či bundy. Vědci přišli s důvody, proč ženy tak často tento trápí problém.

Nové výzkumy přinesly zajímavé výsledky. Ženy snášejí změny teplot mnohem těžší než muž a a má to více než jeden důvod.

Prvním indikátorem jsou studené ruce i nohy. To asi není tak překvapující. Ženské končetiny jsou přibližně o 3 stupně chladnější než mužské. To vědci zjistili už v roce 1998 . Ženy totiž spotřebují více energie a tepla na to, aby zahřály vnitřní orgány a pro nohy a ruce jí už tolik nezbude.

Ruce a nohy jsou sice chladnější, ale celková teplota je vyšší. Studie ukázala , že průměrná teplota ženského těla je o 0,003 stupně vyšší než u mužů. Na první pohled je to možná zanedbatelné číslo, ale ve skutečnosti ženy vnímají tuto pocitovou teplotu mnohem markantněji.

Kromě toho, v ženském těle je více tuku. Ženy jsou menší a mají méně svalů. Svaly však produkují teplo, které některým ženám chybí, přesto, že platí domněnka, že právě tuk zahřívá.

Za nespravedlnost můžeme považovat i fakt, že u mužů byl pozorován rychlejší metabolismus. Ženy ho podle výzkumu mají pomalejší až o 23% a zde nastává další problém. Metabolismus ovlivňuje přeměnu potravin na energii a proto pokud funguje správně a dostatečně rychle, jsou muži rychleji „zahřátí“ a navíc rychleji hubnou.

Témata:  ženy muži lidské tělo zajímavosti

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy