reklama

Ohledně spolknuté žvýkačky panuje mnoho mýtů. Někteří lidé tvrdí, že se nerozloží nikdy, jiní že to trvá několik let. Další se obávají, že se žvýkačka přilepí na žaludeční stěnu nebo že může zneprůchodnit střeva.

To vše jsou ale podle odborníků opravdu jen mýty. Pravdou zůstává, že některé materiály lidské tělo rozložit nedokáže a mezi ně patří i syntetická část zvýkačky.

To však neznamená, že by zůstávala v těle dál. Naopak je podle lékařů z Ohijské univerzity Adama Brandeberryho a Johna A. Vaughna vzácné, když v těle žvýkačka vydrží déle než několik dní.

Poté, co ji spolkneme, totiž žaludek vstřebá ty složky, které dokáže, a následně žvýkačka putuje do tenkého a tlustého střeva a z těla vyjde přirozenou cestou.

To al neznamená, že by lidé měli začít žvýkačky polykat. Pořád totiž platí, že se může přilepit například na stěnu jícnu, kde způsobí vážné komplikace. Stejně tak může pravidelné polykání žvýkaček v trávicím traktu vytvořit hmotu nestravitelného materiálu, která může ucpat střeva.

Pokud se vám ale náhodou stane, že žvýkačku spolknete, můžete být v klidu. Podle lékařů vám nic nehrozí.