reklama

Musíš pít hodně mléka, abys měl zdravé kosti. A mrkev je dobrá na oči. Říká vám to něco? Ano, tohle jsou rady, které od dětství slýcháme. Jenže to není pravda

Mléko je zdravé

Od dětství nám bylo vysvětlováno, že mléko obsahuje vápník a vitamin D, což jsou látky prospěšné pro naše tělo. Moderní studie však dokazují, že naše tělo ho vůbec nepotřebuje. I když zatím ještě žádný výzkum neprokázal spojitost mezi pitím mléka a zdravými kostmi, tento nápoj tělu neškodí a pokud netrpíte intoleranci, klidně v jeho pití můžete pokračovat.

Čokoláda způsobuje akné

S nehezkými vyrážkami na tváři jsme se během puberty setkali snad všichni. Jednou z rad, jak předejít tomuto otravnému kosmetickému problému, bylo omezit konzumaci čokolády. Právě ta je podle babských rad zodpovědná za zhoršenou pleť. Vědci však zjistili, že čokoláda za akné nemůže. Vzali skupinu lidí, kterou rozdělili na poloviny. Jedna skupina jídla čokoládu, druhá ne, ale výskyt akné se výrazně nezměnil ani u jedné skupiny.

Čokoláda je afrodisiakum

Od dávných dob se věřilo, že čokoláda zvýší v lidech zvyšuje touhu a právě kvůli tomuto získala označení afrodisiaka. Vědecky však tato teorie není prokázána. Zdá se tak, že čokoláda nemá na naši zvýšenou žádostivost žádný vliv .

Cukr je návykový

Podle jisté studie se při konzumaci cukru v mozku aktivují stejné centra, jako při požívání alkoholu či drog. Vědci z toho tedy usoudili, že na cukru je možné zůstat závislým. Jenže existují i další studie, které tuto souvislost naopak neprokázaly.

Mrkev zlepšuje zrak

I když mrkev skutečně obsahuje vitamin A, který pomáhá našim očím, nedokáže nás zbavit dioptrií a ani nezlepší vidění ve tmě. Takže ano – mrkev určitě jezte, nečekejte od ní ale zázraky.

Za den třeba vypít 8 sklenic vody

Voda je pro naše tělo mimořádně důležitá a skutečně jí je třeba vypít dostatečné množství, ale určitě se nezatěžujte počítáním. Čím více jí vypijete, tím se vaše tělo rychleji pročistí a dodáte mu potřebnou hydrataci.

Jogurt zlepšuje trávení

Je pravda, že jogurt obsahuje zdraví prospěšné bakterie, ale našemu trávení až tak zázračně nepomáhá. Raději ale sáhněte po bílém přírodním jogurtu, který je nejzdravější.

Alkohol zabíjí mozkové buňky

Pití nadměrného množství alkoholu ve skutečnosti vůbec „nezabíjí" buňky mozku, může je jen dočasně poškodit. Jiné je to u těhotných žen, které neodolají skleničkou alkoholu. Riskují tím, že se jim narodí dítě s nižším počtem mozkových buněk.

Když je nám zima, nachladíme se

Za nachlazením stojí bakterie, které se nejlépe rozmnožují v teplém prostředí a tam, kde je hodně lidí. Nachladit se proto můžeme spíše v přeplněných teplých prostorách, ve kterých se zdržujeme především v zimě.