Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Posedlý Stalin? Sovětský vůdce vytvořil speciální jednotku s podivným posláním

Josif Stalin
Josif Stalin
Foto: INT

Josif Stalin je jednou z nejkontroverznějších postav historie. Sovětský lídr je na jednu stranu oslavován za vítězství ve druhé světové válce, na stranu druhou jsou mu přisuzovány miliony ztracených lidských životů. Poslední výzkumy ukazují, si na světové vůdce dokonce vedl poněkud podivné záznamy.

Televize BBC uvedla, že Stalin nechal vytvořit zvláštní jednotku spadající pod NKVD. Ta měla jediný úkol - shromažďovat exkrementy světových lídrů. Ty následně postoupil dalšímu zkoumání.

Velmi mu záleželo například na exkrementech komunistické hlavy čínského státu Mao Ce-tunga. Televize s odkazem na bývalého příslušníka sovětské rozvědky Igora Atamanenka tvrdí, že v té době nebyly odposlouchávací zařízení na takové úrovni jako dnes a Stalin byl posedlý touhou vědět o svých potenciálních nepřátelích vše, proto se k tomuto kroku rozhodl.

Laboratoř měl řídit osobně jeden z vykonavatelů Stalinových čistek, Lavrentij Berija. Vědci v ní hledali například vysokou koncentraci aminokyseliny zvané tryptofan, jejíž přítomnost v lidské stolici podle nich ukazovala na to, že tento člověk je klidný a velmi vstřícný.

Naopak pokud byl v exkrementech jasný nedostatek vápníku, podle Sovětů to vypovídalo o tom, že dotyčná soba trpí labilitou a nespavostí. 

Zajímavý je i způsob, jak sovětská rozvědka exkrementy získávala. Využila návštěvy čínského vůdce Mao Ce-tunga v Moskvě v prosinci 1949. Vytvořila pro něj záchod, jehož odpad nemířil do kanalizace, ale do zvláštního kontejneru. Deset dní Maa krmili a napájeli až k prasknutí a výsledek poté odesílali na analýzu.

Právě výsledkům vyšetření stolice přikládal Stalin velkou váhu, v tomto případě například vyústila k tomu, že se Stalin rozhodl neuzavřít s ním dohodu. Mao totiž chtěl uzavřít dohodu s Ruskem, ale takovou, která obě země postaví na stejnou rovinu. Namísto toho byl zajatcem dobrého jídla. "Přišel jsem sem kvůli něčemu většímu, než abych se tu jen cpal a vyprazdňoval!" měl údajně křičet podle Adama Ulama.

List Komsomolska pravda uvedl, že Stalinův nástupce Nikita Chruščov projekt ukončil a laboratoř zrušil. Ruská kontrarozvědka FSB se k celé věci odmítá vyjadřovat a odmítá potvrdit existenci dané laboratoře. Rovněž ji ale nevyvrátila.

Témata:  Josif Stalin Sovětský svaz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy