reklama

Záchodová mísa, podlaha, vypínače. To jsou místa, která jsou bakteriím často vystavena a která zřejmě pravidelně umýváte. Jenže ve vašich domovech existuje řada dalších – skrytých – míst, které jsou doslova rájem pro různé zárodky. Nevěříte? Vědci vás o tom poměrně rychle přesvědčí.

Kávovar

Většina z nás bez si bez šálku plného kofeinu neumí představovat. Jenže kávovar může podle vědců být doslova ideálním místem pro všemožné bakterie a zárodky. Mikrobiolog Roman Golas z univerzity v Loyole, testoval šálky s kávovou sedlinou, nádržky na vodu a nádržku pod kávou. Výsledky jsou alarmující - nalezl na nich všemožné typy bakterií, jako jsou stafylokok, streptokok, bacilus cereus a E. coli.

Psí miska

Máte doma psa? Tak zbystřete. Když americká kontrolní organizace NSF otestovala 30 předmětů z běžné domácnosti, zjistila, že miska pro psy je čtvrtá nejhorší věc – hned po houbičce na nádobí. Studie zjistila, že 67 procent misek obsahovalo bakterie Salmonelly. Byly na nich také nalezeny stopy bakterie E. coli.

Držák na zubní kartáčky

Pokud je váš držák na zubní kartáčky blízko vaší toalety, měli byste jej přemístit. Pokud totiž máte záchod spojený s koupelnou, částice z mísy se často rozstřikují do vzduchu a na zubní kartáček pokaždé, když spláchnete. V podstatě to je stejné, jako byste si zuby vyčistili se stejným kartáčem, který používáte k čištění záchodu. 

Ve studii, kterou provedla Národní sanitární nadace, bylo zjištěno, že 64 procent držáků na zubní kartáčky obsahuje plísně a kvasinky, 27 procent obsahovalo koliformní bakterie, které se běžně vyskytují v trávicím traktu lidí a živočichů, a 14 procent obsahovalo stafylokoky.

Ručník

Jak často perete ručníky? Pokud je neměníte každé dva dny, je to podle vědců špatné. Podle nedávného průzkumu 50 procent lidí používá ručník nejméně pětkrát a až pak ho vypere, což je zřejmě strašné. Mikrobiolog Dr. Gerba varuje, že si tak lidé sami ubližují. „Když si ručníkem používaným více než dva dny vysušíte hlavu, pravděpodobně se na vaše tělo dostane více bakterií E. coli, než kdybyste si hlavu strčili do toaletu a spláchli,“ tvrdí expert.

Kuchyňský dřez

Doktor Gerba také tvrdí, že kuchyňský dřez je druhou nejšpinavější věcí ve vašem domě. Jedna studie dokonce zjistila, že 45% kuchyňských dřezů obsahuje koliformní bakterie a 27% obsahuje plísně. Abyste měli jistotu, že je dřez čistý, měli byste jej dezinfikovat nejméně dvakrát týdně, ne-li častěji.

Rukojeť koupelnové baterie

Ach, ano, umyvadlo v koupelně a kohoutek – i to jsou nebezpečná místa. Když totiž vejdete do koupelny, dotknete se kohoutku špinavými rukama, což znamená, že se na něj přenesou bakterie. Podle nedávné studie bylo zjištěno, že 27 procent rukojetí baterie obsahuje stafylokoky a 9 procent obsahovalo také koliformní bakterie.