reklama

Běžnou chřipku si za svůj život prodělala většina lidí. Ačkoliv u zdravých dospělých lidí žádné vážné zdravotní riziko nepředstavuje, pro určité skupiny lidí může být velmi nebezpečná. Mezi ně patří i novorozenci. Podle nové studie by je ale mohlo ochránit očkování z těla matky. Informoval o tom server Voice of America.

Lidé se před chřipkou mohou chránit očkováním, to ale neplatí pro novorozené děti, které jsou na vakcinaci příliš malé. Děti, které se narodí během chřipkové sezóny, tak jsou během prvních šesti měsíců svého života v ohrožení.

Jak server podotýká, lékaři již nyní vakcinaci těhotným ženám doporučují, protože chřipka v těhotenství může vést k vážným komplikacím. Nyní ale k tomu lékaři mají další důvod – jak totiž zjistili vědci z Witwatersrandské univerzity v jihoafrickém Johannesburgu, ochranná funkce očkování se skrze placentu přenese i na novorozené dítě.

Díky tomu tak mohou být děti chráněné během prvních dvou měsíců života po narození. Úroveň ochrany je navíc podle provedeného výzkumu velmi vysoká.

Vědci proto zdůrazňují, že v tuto chvíli neexistuje žádný důvod, proč by lékaři neměli těhotným ženám očkování proti chřipce doporučit. Očkováni by pak preventivně měli podle nich být všichni lidé, kteří s novorozencem mají přijít do styku.