Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam si sednout v autobuse a ve vlaku? Tato místa jsou nejbezpečnější

Autobusy
Autobusy
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Autobusy i vlaky patří k nebezpečnější dopravním prostředkům. Při jedné miliardě cest dojde kvůli neštěstí vlaku jen ke 20 úmrtím. Autobus je suverénně nejbezpečnějším dopravním prostředkem s 4,6 úmrtími na miliardu cest. Pro srovnání při cestování na motorce dojde při miliardě cest k 1640 úmrtím.

Přesto, i před cestou vlakem nebo autobusem by měl být člověk obezřetný a vybrat si místo, kde mu při případné nehodě hrozí nejmenší nebezpečí. Která místa to podle odborníků jsou?

Nejbezpečnějším místem v autobuse jsou podle odborníků místa v prostředku a napravo (nebo vlevo pokud jste v Británii). Zde nehrozí srážka s dalším vozidlem z protisměru a je tu minimální nebezpečí nárazu do boku vozidla. Navíc pokud sedíte u okénka, máte krásný výhled na krajinu.

Nejnebezpečnější a nejpohlednější jsou sedačky vedle a za řidičem. Řidič si častou pouští na hlas rádio. Navíc pokud dojde k čelní srážce, zvláště pokud dojde k nárazu z protisměru, stávají se často místa za řidičem sedadly smrti. Nebezpečí hrozí i na oblíbení dlouhé sedačce na konci autobusu. Po nárazu zezadu zde bývá mnoho vážných zranění.

Pokud dáte přednost vlaku, nejbezpečnější místa najdete uprostřed soupravy. Pokud dojde k železniční katastrofě je zde nejmenší nebezpečí zničení vozů.

Nejnebezpečnější je naopak poslední vůz soupravy. Pokud dojde k nárazu do vlaku zezadu, tento vůz bývá často nejvíce zdemolován a bývá v něm nejvíce obětí. V mnoha zemích se proto nakonec připojují poštovní vozy.   

Odborníci také doporučují, pokud je možnost, sedět proti směru jízdy. Jedná se o jednoduchou fyziku.  Pokud dojde ke srážce, všechny nepřipoutané předměty se prudce vymrští vpřed. I připoutaným pasažérům hrozí zranění. Lidé sedící proti směru jízdy jsou však jen vtlačeni do sedaček.

Témata:  lidé Autobusy vlaky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy