Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omýváte před jídlem ovoce a zeleninu? Experti poradili mnohem lepší trik

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Před konzumací ovoce nebo zeleniny potravinu většinou opláchneme pod studenou vodou. Mnozí z nás to dělají proto, aby ji zbavili nežádoucích pesticidů, jiným vadí, že na mohl sahat v obchodě cizí člověk, a další to dělají už jen ze zvyku. Podle odborníků ale většina lidí dělá tento jednoduchý úkon špatně.

Podle vědců z American Chemical Society "zaručené" domácí metody vůbec nefungují. Je jedno, jestli si jablko otřete o tričko, utěrku, nebo jej propláchnete pod tekoucí vodou. Tak či tak se podle nich pesticidů nezbavíte.

Jejich používání je přitom dnes už naprosto běžné. Polní škůdci jsou stále odolnější, a proto se zvyšuje agresivita použitých přípravků proti nim. To ale zároveň způsobuje, že se konzument bude jejich přítomnosti na potravině stále obtížněji zbavovat.

Odborníci ale tvrdí, že existuje jednoduchá metoda, jak mít vaše chystané jídlo čisté a bez chemikálií. Stačí k tomu roztok sody bikarbony, tedy jedlá soda. Ta v jednoprocentní koncentraci dokáže odstranit z povrchu ovoce či zeleniny až 80 procent nežádoucích látek.

Samotný proces je už ale poněkud obtížnější. Potraviny nestačí v roztoku opláchnout, vědci ji pro docílení nejlepších účinků namočili do roztoku na 15 minut. Ale zafungovalo to.

Lili Heová, která vedla tým výzkumníků, ale tvrdí, že existuje ještě jedna metoda, která je mnohem účinnější. Stačí totiž prý potravinu oloupat. Tím se ale zároveň připravíte o velké množství živin, které vnější vrstva obsahuje.

Témata:  lidé ovoce

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy