reklama

Lékaři před několika měsíci informovali o případu, kdy 46letý muž po transplantaci kostní dřeně, která proběhla v rámci léčby leukémie, získal alergii na kiwi, kterou má i dárkyně dřeně, jeho sestra.

Ačkoliv již dříve lékaři zaznamenali případy, kdy se u pacientů objevila po transplantaci alergie, jednalo se v tomto případě o první případ, kdy prokazatelně došlo k přenosu alergie z dárce na pacienta.

Lékaři se domnívali, že za alergii mohou kmenové buňky v transplantované dřeni. Nejnovější případ je ale znejistil. Ukázal totiž, že alergii lze přenést i při jiných zákrocích.

V časopise Transplantation Proceedings zveřejnili lékaři případ pacientky, která začala trpět alergií na arašídy po transplantaci plic. Žena ji získala od svého dárce.

"Dva týdny po operaci nastaly u této pacientky respirační problémy poté, co snědla sendvič s arašídovým máslem a džemem. Nikdy předtím takovou alergií netrpěla. Při prvních příznacích jsme se zalekli, protože až do konzumace tohoto jídla byl její stav stabilizovaný," uvedl lékař Mazen Odish.

Vědci a lékaři si nyní nejsou jisti, co vše může alergii přenášet. Kromě transplantací, a jak se zdá, tak všeho druhu, ví, že k přenosu alergie může dojít i při transfuzi. V těchto případech ale příznaky časem odezní, zatímco alergie získaná transplantací je doživotní. Odborníci také neznají přesný počet lidí, kteří díky tomuto zákroku začali trpět novými alergiemi.