Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové prodloužili varování:Silný vítr bude foukat i v úterý, slábnout bude až ve středu

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Silný vítr, který v noci zasáhl Česko, bude slábnout až ve středu. Dnes a v úterý bude jeho průměrná rychlost, zejména v Čechách, dosahovat v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině a na severních horách až 110 kilometrů v hodině, tedy síly vichřice. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak prodloužil své předchozí upozornění na silný vítr. Současně doplnil informaci o náledí, které se od dnešního odpoledne do úterního rána bude místy tvořit na jihozápadě a na severovýchodě ČR, na ostatním území jen ojediněle.

Podle nedělní výstrahy meteorologů měl silný vítr zeslábnout na většině území Česka dnes večer, na východě Čech a na Českomoravské vrchovině v úterý. Dnes ale uvedli, že silné severozápadní až severní proudění bude v ČR pokračovat, přičemž slábnout bude ve středu.

Vítr spolu se sněhem přitom už způsobil na řadě míst problémy v silniční i železniční dopravě, některé silnice jsou uzavřeny. Padají stromy a větve, tisíce lidí jsou bez dodávek elektrického proudu. Potíže hlásí hlavně horské oblasti v Čechách.

S problémy způsobenými větrem by měli lidé ve většině krajů ČR počítat podle meteorologů až do středečních 03:00. Tvorba náledí pak hrozí od dnešních 16:00 do úterních 09:00 v Karlovarském, Plzeňském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Předpověď na úterý (00-24):V noci proměnlivá oblačnost, k ránu na západě až zataženo. Místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Přes den oblačno až zataženo, ojediněle až polojasno. Na většině území občasné sněžení, na horách na severu a severovýchodě i vydatnější, na jihozápadě srážky jen místy. Odpoledne a večer v polohách pod 600 m postupně srážky smíšené nebo dešťové.

Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, ojediněle zejména na východě kolem -6 °C, ojediněle, na západě a severovýchodě místy výskyt náledí nebo zmrazků. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C, informuje portal.chmi.cz.

V noci čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách na severozápadě a severu kolem 25 m/s (90 km/h). Od vyšších poloh místy tvorba sněhových jazyků. Přes den čerstvý západní vítr 6 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h). Od vyšších poloh, postupně jen na horách místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, na severu a severovýchodě místy, jinde ojediněle občasný déšť, v polohách nad 700 m déšť se sněhem nebo sněžení. Odpoledne ustávání srážek a místy přechodně až polojasno, zejména na jihozápadě. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, od vyšších poloh kolem 20 m/s (kolem 70 km/h), bude zvolna slábnout a měnit se na mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí zima vichřice

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy