Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deodorant nebo antiperspirant. V čem se liší a který je lepší?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Eliminace pachů způsobených pocením je jednou ze samozřejmostí moderní doby. Jen málo lidí dnes nepoužívá přípravky na potlačení zápachu, a takové většinou v místnosti cítíte prakticky okamžitě. Naštěstí je na trhu dostatek prostředků, které nepříjemný pach odbourají. Jak se v nich ale vyznat?

Základním dělením, které většina lidí používá, je rozdělení na spreje, gelové nebo tuhé deodoranty. Ve skutečnosti ale nad nimi visí ještě jedna kategorie, a sice rozdělení na antiperspirant a deodorant.

Rozdíl v nich je podstatný. Antiperspirant uzavírá vývody potních žláz a snižují jejich funkční aktivitu, čímž snižuje tvorbu potu. Naopak deodorant potlačuje nepříjemný zápach, ale pocení nezabraňuje.

To, jestli v obchodě sáhneme po spreji, gelu nebo tuhém přípravku, není tak podstatné. Co se týče účinnosti, nezávislé testy ukázaly,že je u všech forem víceméně podobná.

Někteří dermatologové ale tvrdí, že sprejové deodoranty a antiperspiranty jsou nejlepší volbou, protože tuhé přípravky s sebou při aplikaci nesou riziko kontaminace přípravku bakteriemi nacházejícími se na povrchu kůže.

Je ale lepší pořídit si deodorant nebo antiperspirant? Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Některé antiperspirant obsahují hliníkové soli a mohou vyvolat podráždění pokožky nebo alergickou reakci, která se projeví zarudnutím kůže a svěděním.

Oproti tomu deodorant sice nepotlačuje pot, ale zároveň není pro lidskou pokožku tak zatěžující, jako právě antiperspirant. Pocení jako takovému ale nedokáže zabránit ani jeden z přípravků, a jelikož jde o přirozenou reakci těla, nebylo by to ani žádoucí.

Odborníci radí, aby lidé, kteří se příliš nepotí, v první řadě sáhli po deodorantu, neboť je pro tělo méně škodlivý. Pokud bude jeho účinnost nedostatečná, až poté by měli zvolit antiperspirant. 

Témata:  lidé zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy