Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klastrová bolest hlavy: Nemoc, která vás donutí křičet a bušit hlavou o zeď

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bolí vás hlava? Na vině může být nedostatek spánku, přemíra stresu nebo může jít o následek úrazu. To jsou pravděpodobně nejčastější příčiny, které vyvolávají nepříjemný pocit tlaku a třeštění v hlavě. Zdaleka ale nejsou jediné. Spouštěčem bolestí může být prakticky vše, od parfémů přes klimatizaci až po nádor.

Většina lidí ví, že pokud je bolí hlava v oblasti spánku, je to díky nedostatku spánku, tedy tzv. nevyspání. Pokud ale bolesti přetrvávají nebo jsou jednostranného charakteru, může jít i o projevy vysokého krevního tlaku či může bolest pocházet od krční páteře.

Dalším typem bolesti hlavy je bolest nazvaná tenzní, která se projevuje jako táhlý pocit kolem hlavy, kdy je bolest stejná a nepulzuje. Tuto bolest vyvolává například stres, špatné držení těla, ostrá světla a hlasité zvuky. 

Specifickou skupinu bolestí hlavy tvoří takzvané sinusitidy, které se projevují jako tupá, pulzující bolest za čelem a v obličeji. Její příčinou jsou nejčastěji alergie, a různé záněty v oblasti dýchacích cest, jako senná rýma nebo nachlazení.

Bolestmi hlavy se také projevují nádory, a to nejen ty umístěné v mozku. Ve většina případů je ale doprovází další příznaky, jako poruchy vidění, ztráta koncentrace, epilepsie, poruchy motoriky, závratě, zvracení a další příznaky. Bolest se navíc postupem času stupňuje a nepřechází.

Specifickou skupinou bolestí hlavy tvoří migrény a klastrové bolesti hlavy. Mnoho lidí neprávem zaměňuje obyčejnou bolest hlavy za migrénu. Migréna je přitom nepříjemným problémem, který postihuje veliké množství lidí. A bolest hlavy je pouze jedním z příznaků tohoto závažného onemocnění.

Migrény jsou relativně vzácné a projevují se silnými bolestmi hlavy, které jsou často doprovázeny dalšími symptomy. Mezi tyto symptomy patří citlivost vůči světlu, zvuku i vůním. Další symptomy jsou bolest za očima, nevolnost, zvracení. Nemocný člověk většinou není při záchvatu schopen normálně fungovat,  a nepomůže ani spánek. Migréna může trvat několik hodin, ale klidně i tři dny v kuse.

Někomu dělá problémy i příliš dlouhý spánek, stres a pobyt v hlučném prostředí, vystavení silnému světlu a silným vůním a pachům, například parfémům. Problémem může být i počasí a změny v barometrickém tlaku nebo klimatizace. Je to ovšem silně subjektivní.

Není známá přesná příčina migrén, ačkoliv odborníci předpokládají, že jsou spojené s genetikou a určitý vliv mají změny v nervových přenosech. Často se poprvé objeví v době puberty, kdy se hodně mění hladiny hormonů v těle.

Nejvzácnější z typů bolestí hlavy je takzvaná klastrová bolest, o níž není známo, jak vzniká. Nemají přesné spouštětě, lékaři se ale domnívají, že se mezi ne řadí kouření a alkohol.

Klastrová bolest je jednostranná a vždy na téže stane se vyskytující bolest značné intenzity, která způsobuje intenzivní až nesnesitelnou bolest za okem. Záchvaty bolesti trvají 6-12 týdnů a objevují se jednou za rok nebo za dva roky. Bolest se objevuje několikrát denně, většinou noci.

Obvykle jsou bolesti nesnesitelné a pacienti kvůli nim mnohdy křičí, brečí a bouchhají se do hlavy nebo s ní buší o stěnu. Nepředstavitelná bolest většinou netrvá déle než hodinu.

Témata:  lidé zdraví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy