reklama

Jeden z thajských lékařů zahájil velkou kampaň, aby zabránil lidem jíst místní jídlo, které může být doslova smrtící. Po smrti svých rodičů se snaží vzdělávat lidi, aby nejedli tolik jídla, které obsahuje syrové ryby.

V nejchudších částech Thajska, jako je Isaan, je velice populární jídlo jménem koi pla, které obsahuje rozemleté syrové ryby, bylinky, koření a citronovou šťávu. Populární je především díky velmi nízké ceně, což lidé s malými příjmy oceňují. Jenže jídlo, kterému holdují miliony lidí, je známo svými smrtícími vedlejšími účinky – u těch, kteří jej jedí, se může vyvinout smrtelná rakovina jater.

Problémem jsou syrové ryby, respektive parazit motolice, který v nich často žije, píše server The Guardian. Tito červi jsou tak rozšíření, že velmi populární pokrm zvyšuje míru rakoviny jater v provincii Isaan až na bizarní úroveň. Tato choroba podle odhadu lékařů představuje více než 50 procent případů rakoviny diagnostikovaných u mužů v tomto regionu, oproti pouhým 10 procentům na celém světě.

Lékař Narong Khuntikeo svůj boj proti jídlu zahájil poté, co oba jeho rodiče zemřeli na rakovinu žlučových cest známou oficiálně jako cholangiokarcinom. Poté se z něj stal chirurg, který se specializuje na játra. Rozhodl se také, že se pokusí zachraňovat životy prevencí – a tak varuje před nebezpečím, které pokrm koi pla představuje.

Dal dohromady tým lékařů, vědců a výzkumníků, podařilo se mu také získat ultrazvukové přístroje a sady na testování moči. Vydal se proto testovat vesničany v Insaanu na tuto nemoc. Mnozí Thajci totiž nevědí o nebezpečí, které s sebou jedení koi pla nese. I proto se Narong rozhodl místní lidi poučit. „Nikdo o tom neví proto, že umírají tiše jako listí padající ze stromu,“ vysvětluje lékař. Bez chirurgického zákroku mají pacienti s tímto typem rakoviny jen malou šanci na přežití.

Po čtyřech letech testování zjistil, že až 80 procent vesničanů v sobě parazita motolici má a že třetina lidí vykazuje abnormální příznaky jater. Odborníci přitom upozorňují, že rakovina jater vzniká pouze u lidí, kteří již trpí nějakou jaterní chorobou.

Jenže pro něj není snadné přesvědčit lidi, aby se nechali otestovat. Jídlo je – i navzdory skrytému nebezpečí – v regionu lahůdkou, kterou lidé jedí po desetiletí. Místní obyvatelé, zejména starší lidé, jsou odolní vůči změnám a mají pocit, že vaření ryb - nejlepší způsob, jak zabít nebezpečného parazita - ničí jejích chuť.