Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co vše ještě nevíme o vlastní planetě? Vědci na Antarktidě vyvrtali hlubokou díru a nestačili se divit

Expedice vědců na Antarktidě
Expedice vědců na Antarktidě
Foto: Masarykova univerzita Brno

Antarktida je nejchladnější ze všech zemských kontinentů a ještě donedávna se mělo za to, že na ní téměř nic nežije. Vědci ale zjistili, že je ve skutečnosti hojně osídlená, a nejsou to jen tuleni a tučňáci, kteří jí obývají. I v těch nejmrazivějších vodách totiž žijí obrovské kolonie bakterií. A ty mohou sloužit jako potrava tvorům, které jsme dosud ještě neviděli.

Jezero Mercer se od všech ostatních na Zemi liší tím, že leží pohřbené více než kilometr hluboko v antarktickém ledu. Nyní se k němu podařilo provrtat skupině vědců z týmu SALSA, která z něj sbírá vzorky. A první výsledky testů jsou ohromující.

Odborníci totiž zjistili, že navzdory velmi nízkým teplotám v jezeře žijí velké kolonie bakterií. Mercer přitom nápadně připomíná obrovské jezero plné podzemních vod, které našli vědci loni na Marsu. To pravděpodobně existuje jen díky mikrobům, stejně jako Mercer. 

Jezero se rozprostírá na ploše dvakrát větší než Manhattan a analýza ukázala, že v jednom mililitru vody se nachází až 10 tisíc bakteriálních buněk, tedy zhruba setina oproti otevřeným oceánům. To podle vědců dokazuje, že Antarktida není mrtvý kontinent.

Tento objev ale může být převratný ještě z jednoho důvodu. Podle serveru Science Alert naznačuje výskyt vyšších forem života. Je totiž možné, že tato jezera obývají živočichové, o kterých jsme doposud vůbec nevěděli a kteří se natolik přizpůsobili nehostinnému prostředí, že se stavbou těla nebo svými schopnostmi vymykajícími všemu, co jsme dosud viděli.

Není tajemstvím, že zhruba 91 procent mořských a 86 procent suchozemských druhů, kteří obývají Zemi, jsme ještě nikdy neviděli. Biologové každý rok popíší zhruba 15 tisíc nových tvorů a nyní se o to stejné pokusí i tým SALSA. "Nemáme vlastně příliš jasnou představu o tom, co objevíme," přiznal člen týmu John Priscu.

Témata:  vědci Antarktida

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy