reklama

Veřejně se to rozhodl prozradit italský kněz Cipriano de Meo, který provozuje školu exorcismu. Pro Catholic News Agency prozradil, jak poznat posedlou osobu, která dle jeho názoru potřebuje podstoupit vymítání.

Podle něj se posednutí bezpečně pozná při modlitbě. Pokud osoba, která je jí přítomna, projevuje "znepokojivé reakce", které zahrnují "zvláštní obličejovou mimiku, výhružná slova nebo gesta a rouhání proti Bohu a Panně Marii", pak je osoba podle kněze posedlou.

Naopak není pravdou, že by k vymítání kněží přistupovali při projevu duševních chorob. Podle katechismu katolické církve jsou totiž duševní choroby a posedlost velmi odlišné.

"Exorcismus je zaměřen na vyhnání démonů nebo na osvobození od posedlosti přes duchovní autority, kterým Ježíš svěřil svou církev. Nemoc, zejména psychické onemocnění, je velmi odlišná záležitost, léčba je založena na lékařské vědě," uvedl kněz.

"Proto je před provedením exorcismu důležité zjistit, zda jde o přítomnost démona, nebo onemocnění," dodal de Meo, s tím, že trénovaní kněží musí jednat velmi odborně.