Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, kolik cukru je zdravé sníst za jeden týden?

Cukr
Cukr
Foto: Pixabay

O cukru se říká, že je to bílý jed, který se podepisuje na nárůstu počtu obézních dětí i dospělých. Nejde ale jen o sladkosti a sladké limonády, na které bychom si měli dávat pozor. Každopádně platí jednoduchá poučka - stačí jen vědět kolik cukrů můžete během dne sníst.

Kolik cukru můžete jíst každý den?

Základní pravidlo je vědět, jaký příjem cukrů je ještě v normě a jaký už ne. Háček je v tom, že cukry obsahuje třeba i ovoce, mléko nebo jogurty – tedy věci, které běžně považujeme za zdravé. Ale buďte v klidu, pozor bychom si měli dát spíše na tzv. přidané cukry.

V konzumaci bychom měli být střídmější a omezit příjem cukrů na deset procent z celkového energetického příjmu .Pokud tedy zkonzumujete za den stravu s obsahem 2 000 kalorií, cukr by měl obsahovat asi 52 gramů, což představuje 12 čajových lžiček, týdně to vychází na 364 gramů, tedy 84 čajových lžiček.

Názory se ovšem v tomto směru liší. Například podle American Heart Association (AHA) a Světové zdravotnické organizace (WHO) by ženy měly zkonzumovat pouze 25 gramů cukru, což je šest čajových lžiček, týdně to vychází na 175 gramů (42 lžiček).

Jak jsme již zmiňovali, cukr je přítomen v mnoha potravinách, jako je například ovoce, zelenina, med, mléko či luštěniny. Rovněž je třeba zahrnout i jiné druhy jednoduchých sacharidů, jako je hlavně glukóza, fruktóza, laktóza neboli mléčný cukr, ale dokonce i maltóza, což je cukr nacházející se v pivu.

A ano, všechny cukry (bez ohledu na zdroj) obecně ovlivňují vaše tělo stejným způsobem, dodají energii vašim svalům, orgánům a mozku. Ale potraviny s přidaným cukrem tělo velmi rychle zpracuje, takže vaše hladina cukru v krvi vzroste a pak velmi, velmi rychle zase klesne.

Co se stane, když budete jíst příliš mnoho přidaného cukru?

V krátkodobém horizontu vedlejší účinky přílišného cukru zahrnují problémy se soustředěním a změny nálady v důsledku náhlých poklesů hladiny cukru v krvi. Příliš mnoho cukru (zejména v potravinách s vysokým obsahem glykemického indexu) bylo také spojeno s akné  a předčasnými vráskami . 

Z dlouhodobého hlediska pravidelně zvyšuje hladinu cukru v krvi, což může vést ke vzniku zánětu v celém těle a nárůstu hmotnosti a může dokonce zvýšit pravděpodobnost dalších chronických onemocnění, jako jsou srdeční onemocnění a cukrovka. Na druhou stranu ale podle expertů nikdo výrazně nepřibere na váze kvůli cukru v mléce. Totéž platí pro ovoce. Problém je u potravin s vysokým obsahem přidaných cukrů.

Jak kontroloval cukr v potravinách

Většina potravin má již na obalu označené kalorické hodnoty, podle kterých budete ihned v obraze. Některé dokonce mají přímo vyznačený obsah přidaného cukru, U balených potravin se doporučuje nezkonzumovat ty s více než 10 g cukru na porci. Co se týče ovoce, ideální jsou dva šálky za den.

Stále ale platí pravidlo, že neměli byste překročit celkovou denní dávku 25 gramů cukru.

Témata:  cukr - inzulín ovoce jídlo

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy