Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé pocházejí z opic, z koho ale pocházejí opice? Vědci našli našeho prapředka

Krysa, ilustrační fotografie
Krysa, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Lidé se vyvinuli z opice. To není žádná novinka a evoluční teorie nás učí už stovky let, že i opice se postupem času vyvíjely. Prakticky každé zvíře na světě má rozsáhlý, miliony let starý rodokmen, který směřuje ke společným předkům a skrze ně až k nejprimitivnějším buňkám, z nichž vznikl život. Vědcům se ale nyní povedlo vypátrat nejstaršího savce na světě, který dal vzniknout jak lidem, tak například i velrybám. A je jím krysa.

Podle serveru časopisu Acta Palaeontologica Polonica vědci objevili savce, který je předkem nás všech. Jeho pozůstatky našli paleontologové z University of Portsmouth na Jurském pobřeží Dorsetu a zjistili, že malý noční tvor žil před 145 miliony let.

Vědci jsou přesvědčení, že nový zvířecí druh, pojmenovaný Durlstotherim newmani po amatérském paleontologovi Charliem Newmanovi, je nejstarším savcem v evoluční řadě. Z něj jsme se vyvinuli sloni, velryby, ale i lidé.

Původní savec byl identifikován podle zkamenělých zubů, které objevil na počátku letošního roku vědec Grant Smith. Ten předal nález doktoru Stevu Sweetmanovi, který je začal blíže zkoumat.

"Zuby jsou tak vysoce vyvinuté, že jsem si okamžitě uvědomil, že se dívám na pozůstatky raných křídových savců. Podobali se těm, kteří žili během posledního období křídy asi o 60 miliónů let později," uvedl Sweetman.

Dodal, že zvíře pojmenovali po ochotném amatérském paleontologovi proto, že má doma malé muzeum a sám jim byl velmi nápomocný při výzkumu. 

Sweetman se domnívá, že savec byl malý, chlupatý a s největší pravděpodobností noční tvor. Vědci objevili dva druhy tohoto tvora připomínajícího velkou krysu tvrdí, že oba pravděpodobně žily v norách a živily se hmyzem nebo rostlinami.

"Zuby jsou velmi pokročilého typu. Můžete jimi propíchnout, rozřezat a rozdrtit jídlo," dodal Sweetman s tím, že jejich opotřebení ukazuje, že se tvorové dožívali poměrně vysokého věku, což je vzhledem k tomu, že sdíleli planetu spolu s dinosaury, úctyhodné.

Dave Martill, profesor palaeobiologie v Portsmouthu, potvrdil, že nalezené zuby ukazují, že zvířata jsou opravdu savci. Zmátlo ho ale, proč byly nalezeny ve staré vrstvě skály. Dříve byly totiž podobné objevy učiněni v horninových vrstvách ukazující na pozdní období křídy, zhruba před 86 až 66 miliony lety.

Objev nyní podle vědců přepisuje historii evoluce savců. "Původně jsme si mysleli, že nejde o nic výjimečného. Ukázalo se ale, že naše 145 milionů let staré zuby nepochybně patří prvnímu ze všech známých savců. Prvnímu druhu, který vede ke vzniku lidí," dodal Sweetman.

Témata:  zvířata

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy