reklama

Podle výzkumníků z univerzity v Binghamtonu mohou mít na kvalitu manželství vliv mimo jiné geny. Psycholog Richard Mattson a jeho kolegové provedli studii, do které zapojili místní páry. Cílem bylo zjistit, zda jejich geny mají vliv na to, jak podporují své blízké.

„Zjistili jsme, že existuje určitý gen, který je spojen s hormonem oxytocin, který se jeví jako relevantní pro to, jak se páry vzájemně podporují na úrovni chování, a jak vnímají podporu, kterou dostávají od svých partnerů,“ vysvětluje Mattson.

Oxytocin je známý jako „hormon lásky“ nebo „hormon důvěry“. Vědci poukazují, že už dřívější výzkumy naznačovaly, že kvalita vztahu je alespoň částečně ovlivněna genetickými faktory a že oxytocin může být relevantní pro sociální podporu - což je zásadní aspekt partnerství. Až nový výzkum, o kterém informuje server Science Daily, ovšem poskytl první skutečné důkazy.

„Podívali jsme se na několik míst na genu oxytocinového receptoru a ukázalo se, že ovlivňují chování partnera nejen v tom, jakou podporu od svého partnera žádá, ale i způsob, jak svému partnerovi podporu poskytuje," řekl Mattson.

Zjednodušeně řečeno to znamená, že podle výzkumu mohou vaše geny hrát roli v tom, jak vy a váš partner jednáte a reagujete v romantickém vztahu či v manželství. „Teoreticky tedy existují někteří lidé, kteří na genetické úrovni mohou být předurčeni být lepší v určitých typech dovedností, které jsou důležité pro celkovou kvalitu manželství," dodal.

„Geny jsou důležité, pokud jde o kvalitu manželství, protože geny jsou relevantní pro to, kdo jsme jako jednotlivci, a vlastnosti jednotlivce mohou mít vliv na manželství," shrnuje Mattson.