reklama

Norris, který se narodil jako Carlos Ray Norris Jr., je šestinásobný mistr světa v karate, často navíc trénoval s jinou legendou – Brucem Lee. Je také držitelem černého pásku v karate (8. dan). Když mu bylo 34 let, měl již otevřeno 32 škol karate.  Chuck dokonce v roce 1990 vytvořil vlastní bojové umění založené na korejském stylu Tangsudo, kombinující prvky z několika různých bojových stylů. Jmenuje se Chun Kuk Do.

Jedním z Chuckových žáků a dobrých přátel byl i slavný Steve Mc Queen. Byl to právě on, který Chucka Norrise přivedl k herectví.  V roce 1968 si Norris zahrál ve filmu Zelené barety, v průběhu let se z něj stal prototyp akčního hrdiny. Chuck Norris má bratra Aarona, který je režisérem několika jeho filmů, jako např. Návrat Hitmana. S Aaronem založil filmovou společnost Norris Brothers. V jeho šlépějích kráčejí i dva jeho synové.

Za vlády prezidenta George Bushe působil jako jeho poradce pro sport a tělovýchovu. Velmi často se účastní také charitativních akcí, z nichž ta nejznámější se nazývá Vykopněte drogy z Ameriky (Kick drugs from America ), kterou velmi často propagoval i ve svém seriálu Walker, Texas Ranger. Právě tento seriál jej v 90. letech definitivně katapultoval mezi hvězdy. 

V posledních letech si Chuck Norris zahrál v několika populárních filmech, malou roličku ztvárnil například v komedii Vybíjená. Navíc se po boku dalších hvězd ve filmu Expendables: Postradatelní 2. Hned se ale nechal slyšet, že toto natáčení považuje za jednorázovou záležitost a že opustil svůj filmový důchod jen kvůli Sylvesteru Stallonemu.

Norrisův otec byl příslušníkem indiánského kmene Cherokee, jeho matka byla irská baptistka. Když vystudoval střední školu, dal se k vojenskému letectvu a stal se letcem první třídy Je zbožným evangelikálem a politickým konzervativcem. Vyslovil se pro používání Bible a společné modlitby ve školách. Je stoupencem biblického kreacionalismu.

Chuck se v roce 1958 oženil se spolužačkou Dianne Kay Holechekovou, v té tobě mu bylo 18 a jeho novomanželce 17 let. V roce 1962 se jim narodil syn Mike. O rok později se Chuckovi z nemanželského vztahu narodila dcera (o její existenci se ovšem dozvěděl až v době, kdy dívce bylo 26 let). A za další rok mu opět jeho manželka porodila syna Erica, Manželství Chucka a Dianne se rozpadlo po 30 letech v roce 1988.

O deset let později se herec znovu oženil, vzal si bývalou modelku Genu O'Kelleyovou, které už měla u předchozího vztahu dvě děti. V roce 2001 Norrisovi porodila ještě dvojčata. V roce 2017 měl Chuck už 13 vnoučat.

Herec podporuje řadu republikánských politiků a jejich aktivity a kampaně a přispívá na konzervativní web WorldNetDaily. Zároveň je odpůrcem potratů, na toto téma napsal několik článků a esejí. Několikráte kritizoval propotratová stanoviska Baracka Obamy, v kampani v roce 2008 s odkazem na ně podpořil senátora McCaina.

Jak již bylo řečeno, věnuje se i charitě. Kromě dětí podporuje také válečné veterány či fond indického tenisty Vidžaje Amritraže, který se zaměřuje na drogově závislé a lidi s virem HIV a AIDS.

Chuck Norris se skutečně může pyšnit titulem Texas Ranger – i když jen čestným. V prosinci 2010 byl jmenován texaským guvernérem Rickem Perrym.

Jako mnoho jiných bojových umění, Chun Kuk Do obsahuje kodex cti a pravidla pro užití. Tato pravidla jsou součástí osobního kodexu Chucka Norrise:

  • Budu rozvíjet sám sebe na maximum svého potenciálu ve všech směrech.
  • Zapomenu na chyby z minulosti a budu se soustředit na větší úspěchy.
  • Budu neustále rozvíjet lásku, štěstí a věrnost v mé rodině.
  • Budu hledat dobro ve všech lidech a dávat jim pocit užitečnosti.
  • Nemám-li co dobrého o člověku říci, neříkám nic.
  • Budu vždy stejně tak nadšený z úspěchu druhých jako ze svého vlastního.
  • Budu si udržovat otevřenou mysl, objektivní postoj.
  • Budu si udržovat úctu k autoritám a ukazovat tuto úctu za všech okolností.
  • Vždy zůstanu věrný svému Bohu, mé zemi, rodině a přátelům.
  • Vždy budu ve svém životě vysoce cílevědomý, protože pozitivní přístup pomáhá mé rodině, mé zemi a mně samotnému.