Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výchovná facka u dětí neškodí? Podle odborníků jste na velkém omylu

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Ještě před několika lety nebyly fyzické tresty u dětí ničím výjimečným. Mnozí rodiče k nim přistupovali jen neradi, u řady dětí ale byly účinné. Dnes se ale lékaři shodují na tom, že tento typ trestů není pro děti příliš vhodný. A matka či otec by pole nich měli raději sáhnout například k zákazu počítače.

Dát dítěti „na holou“ v rámci výchovy není v našich končinách nic ojedinělého. Nová metaanalýza provedená experty z Texaské univerzity v Austinu a Michiganské univerzity ale ukázala, že tento typ třesu může v dlouhodobém hledisku u dětí způsobit rozličné problémy. Informoval o tom server Science Daily.

Studie, která vyšla v dubnovém vydání časopisu Journal of Family Psychology, provedla metaanalýzu studií za pět desetiletí, které dohromady zkoumaly 160 tisíc dětí. Podle vědců jde o nejúplnější analýzu závěrů ohledně tohoto typu trestů pro děti. Zaměřuje se také pouze na výchovný výprask, který nelze považovat za zneužívání nebo týrání dětí.

Elizabeth Gershoffová z Texaské univerzity v Austinu uvádí: „Zjistili jsme, že výprask lze spojovat s neúmyslnými škodlivými výsledky a nelze jej spojit s okamžitou či dlouhodobou poslušností, což je při trestání zamýšleným cílem."

Výsledky odhalily, že dospělí lidé, kteří byli jako malí biti, měli větší pravděpodobnost vzniku mentálních poruch a antisociálního chování. Sami se pak také nebrání používání stejného typu trestu i na své děti, čímž se bití jako preferovaný typ trestu předává z generace na generaci.

Své děti trestá výpraskem podle zprávy organizace UNICEF z roku 2014 až 80 % rodičů na světě. Podle Gershoffové se navíc ukázalo, že se na dětech výprask podepisuje téměř stejně jako fyzické týrání.

„Jako společnost o výprasku a fyzickém týrání smýšlíme jako o různých jevech. Ale náš výzkum ukázal, že je výprask spojen se stejnými následky na dětech jako týrání, jen se projevují o trošku méně," dodává Gershoffová.

Témata:  děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy