reklama

Pohádkový fantasy film natočil režisér Wolfgang Petersen v roce 1984, Film vznikal v mnichovských ateliérech a podílelo se na něm spoustu trikových specialistů. Desetiletý Bastian se před zlými spolužáky ukryje do obchodu, kde najde starobylou knihu, o které mu její majitel řekne, že číst ji je nebezpečné. Bastian ale neodolá a začne číst poutavý příběh o zázračné říši Fantasie, kterou ničí všepožírající Nicota. Vládkyně říše povolala statečného chlapce Atreje, aby říši zachránil, ale Bastian zjistí, že on sám se stal součástí příběhu, a pravě on může s pomocí pohádkových tvorů Fantazii zachránit.

Barret Oliver byl byl dětským hercem. Průlom v jeho kariéře bylo obsazení právě ve fantasy snímku Nekonečný příběh (1984), kde ztvárnil roli Bastiena. Předtím se objevil v komedii Polib mě na rozloučenou (1982) a ve filmu Knight Rider s Davidem Hasselhoffem. V 80. letech se ukázal ještě ve snímcích jako je Frankenweenie, Zámotek, Daryl a Zámotek 2: návrat. V roce 1989 se stal členem scientologické církve a přestal hrát. Po herecké kariéře se začal věnovat fotografii, od roku 2008 vyučuje fotografii na univerzitě v Los Angeles. Dnes je mu 45 let.

U filmu nezůstala ani Tami Stronachová, která ve filmu ztvárnila dětskou císařovnu pohádkové Fantazie. Tami, která se narodila v Teheránu, ale spíše tíhla k tanci. roce 2000 založila Tami vlastní taneční společnost "Tami Stronach Dance" a jezdí na turné po celém světě, zavítala i do Evropy nebo do Austrálie. Tami je držitelem mnoha ocenění za skvělé výsledky v oblasti choreografie

K herectví se vrátila až v roce 2008, ani tehdy však neopustila svůj vášnivý koníček - tancování. Zatančila si před kamerou jako "Panenka z krámku kuriozit" v české muzikálové pohádce Fredy a Zlatovláska pod vedením režiséra Tomáše Krejčího. Na filmovém plátně tak mohla spolupracovat s českými umělci, jako jsou Lukáš Vaculík, Petra Černocká, či Iva Frühlingová. Jejím dalším filmem je opět český film režírovaný Tomášem Krejčím - Poslední z Aporveru, kde vystupuje i Tomáš Klus nebo Nela Boudová. Práce na filmu začaly už v roce 2007, samotné natáčení pak v roce 2008, přičemž původní plán byl uvést film do kin v říjnu 2009. To se ale nestalo. Jedná se o nejdražší český film, který nikdo nikdy neviděl (a patrně ani nikdy neuvidí)

U filmu tak zůstal pouze Atrej v podání Noaha Hathawaye. Herec, který je po otci z jedné čtvrtiny indián, jehož předci pocházeli z kmene Mohykánů, se už jako dítě objevil v několika reklamách. Do povědomí se ovšem dostal až rolí v seriálu Battlestar Galactiva, kde jako šestiletý ztvárnil postavu chlapce Boxeyho. Největší popularitu mu však přinesla až hlavní role v Nekonečném příběhu.

Hrál pak ještě v několika ne příliš úspěšných titulech. Odmalička se věnoval převážně sportu. Byl závodním plavcem a provozoval a vyučoval street dance. A to až do svých 18 let, kdy toho musel kvůli zranění zanechat. Začal se věnovat bojovým sportům. Studoval Muay Thai box a dokonce v něm soutěžil. Hathaway se rovněž zajímá o motocykly a zúčastnil se mnoha závodů. Také podlehl kouzlu tetování. V té době se staral o několik motocyklových barů a pořídil si pár tetování.